Itt az ünnepi időszak, a zinterneteket pedig úgy árasztják el a mit vegyél karácsonyra-cikkek, mintha nem lenne holnap. Mi most megfordítottuk a dolgot, és egy csokorba gyűjtöttük azokat az ajándékokat, amiket lehetőleg soha, de soha ne vegyél senkinek.

Pár nap és itt a december, a decemberrel pedig a mérgezett egérként rohangálós karácsonyi őrület is: amikor azt hiszed, még rengeteg időd van az ajándékokra, aztán már érzed, hogy egyre kevesebb, végül pedig annyira szorul a hurok, hogy már bármibe, ami egy szalaggal át van kötve, belemagyarázod, hogy jó ajándék lesz. De ha ránk hallgatsz, legyőzöd ezt a késztetést, kiváltképp ezeknél az ajándékoknál, amiket szerkesztőségileg szedtünk össze sok-sok év kínos karácsonya után.

Tokaji aszú, hetvenszázalékos étcsoki és társai

Ezt talán nem is kell magyarázni. Karácsonykor valamiért azt gondoljuk, hogy az eddig mondjuk csak lagereket fogyasztó és abszolút nem édesszájú ismerőseink hirtelen 180 fokos ízlésváltozáson mennek át, és örülnének ezeknek a dolgoknak – mert drágák és/vagy különlegesek. Súgunk: nem, nem örülnek, ezek lesznek azok a dolgok, amiket utána szinte kivétel nélkül mindenki továbbajándékoz (vagy hagyja megbuggyanni a szekrény tetején).

Vicces és személyes feliratú dolgok

A karácsonyi ajándékok temetőjének hátsó, gazzal benőtt része. Kevés kínosabb dolog van, mint olyan, viccesnek és/vagy személyesnek szánt feliratú pólót, bögrét, kötényt adni, mint mondjuk „Az utolsó tökéletes férfi” vagy „A hosszú élet titka hat szó: Igen, drágám, sajnálom, az én hibám!”. Szerintünk, ha csak ez maradt a tarsolyodban, inkább menj üres kézzel, de komolyan.

Gravírozott cuccok

A gravírozásmaffia mindig nagyon beindul karácsonykor, és az ember végső kétségbeesésében hajlamos komolyan fontolóra venni egy névre szóló flaskát vagy egy becenévvel belegravírozott pendrive-ot. Akármilyen nagy is a késztetés, küzdjünk ellene!

Kozmetikai ajándékcsomag

A kozmetikai csomagok maffiája is virágzik karácsonykor, és amolyan jolly jokernek tűnhet, hogy adjunk valakinek egy nagyon férfias vagy nagyon nőies, előre szépen becsomagolt szépségápolási szettet. Amellett, hogy borzasztóan közhelyes és megúszós ötlet, még csak nem is jó, mert legtöbbször fogalmunk sincs arról, ki milyen rutin szerint gondoskodik magáról, milyen illatot szeret, és mi az, amit ki nem állhat. Meg nem tudom számolni, hány testápolót és mittudomén milyen testolajat dobtam ki/adtam tovább ilyen szettekből az elmúlt évtizedekben, és azt hiszem, nem vagyok egyedül.

Műszaki cikkek hozzá nem értőktől

Óriási ajándékcsapda az, ha például valakiről tudjuk, hogy nagyon szeretne egy adott műszaki cikket (fejhallgatótól a telefonon át a hangszóróig), mi pedig megvesszük neki a kívánt termék egy rossz verzióját. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy pontosan milyen termékre gondolt, vagy az általa kinézett cucc drágább, mint amit szánnánk az illetőre, ezért megvennénk a hasonló, de jóval silányabb verzióját – inkább ne tegyük, nagyon kínos lesz!

Önsegítő könyvek, fitneszbérlet, edzőfelszerelés

Amikor ajándékot veszünk valakinek, mindig kérdezzük meg magunktól, vajon mit üzen az adott dolog az illetőnek. Nos, ha a kérdéses ajándék az alábbiak egyikét üzeni, hogy „öregem nagyon szar irányba mennek a dolgaid, rohadtul össze kéne kapnod magad”, „baromi szarul nézel ki, edzeni kéne”, „ocsortágy tohonya vagy, itt a kezdőlökés, hogy mondjuk bottal megpiszkáljon valaki jövőre”, akkor engedjük el, de nagyon gyorsan!

Szexi dolgok

Szexuális tartalmú dolgokat kizárólag a párunknak adjunk. Ennyi. Mindenki másnak valamilyen viccesen vagy komolyan szexi dolgot karácsonyra adni (a vibrátortól az elefántos férfitangán át a szextársasjátékig) bevetett ágy a világ legkínosabb pillanatainak.

Felhasználhatatlan ajándék- és kedvezménykártya

Alapjáraton nem rossz gondolat ajándékkártyát adni valakinek egy elcseszett mütyűr helyett (és akkor, ha kínosnak éreznénk pénzt adni), de ezekből is nagyon könnyen vehetünk az adott emberhez nem illőt, és olyat is, ami gyakorlatilag felhasználhatatlan komoly hozzájárulás nélkül a megajándékozott féltől (mondjuk adni egy húszezer forintos ajándékkártyát egy olyan helyre, ahol félmilliónál kezdődnek a termékek). Ne tegyük!

Kisállat

Erről megoszlanak a vélemények, de szerkesztőségileg mindenki egyetértett abban, hogy élő állatot ajándékozni valakinek borzasztó rossz ötlet. Mert egy élő állat felelősség, ezt pedig mi nem dönthetjük el más helyett, még akkor sem, ha amúgy azt gondoljuk, hogy szeretne egy új kis jövevényt az életébe. Hacsak nem vagyunk hétszáz százalékig biztosak benne, hogy az illető konkrétan akar egy konkrét élőlényt az életébe, és tud is róla gondoskodni egész életén át, akkor a kisállat abszolút tiltólistás ajándék.

Elhibázott tanfolyamok

Az ajándékkártya és az önsegítő könyv mélyebben a zsebbe nyúló meghosszabbítása, mindkét kategória problémáit egybegyűjti. Valakinek egy adott tanfolyamra befizetést adni, legyen az jogsi, nyelvtanfolyam vagy bármi más, két dolgot mond. 1) valamit már rohadtul ideje lenne megtanulnod szerintem; 2) hogy teljesen megtanuld, valszeg nem lesz elég ez a tanfolyambefizetés, amit én adok karácsonyra, hanem neked kell majd kipótolnod, ergó két dolgot is elvárok tőled: legyél lelkes valamiben, amiben eddig nem voltál, és a kezdőlökésem után teremtsd meg a dolog további feltételeit.

Persze ebből is, mint sok mindenből, lehet jót adni, de könnyű ilyen módon elhibázni, úgyhogy gondold meg párszor, jó ajándék lesz-e!

Ez is érdekelhet:

Idén nagyon komoly filmélményeket tehetünk a karácsonyfa alá

Mutatunk tíz alkotást, amiért érdemes lesz felébredni a karácsonyi kajakómából.

(Fotók: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Négy villanymotorral és hegyomlásnyi nyomatékkal itt az elektromos Mercedes G-osztály

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés