Ez a különleges híd az egyik legjobb dolog, ami egy várossal történhet.

2015 augusztusában adták át a koppenhágai körhidat (Cirkelbroen), amit a dán-izlandi Olafur Eliasson tervezett. A híd öt körből áll, mindegyiken különböző magasságú árbócokkal, melyeket összesen 118 fémkábel tart, és természetesen a város hajózási kultúráját idézik.

Az egyik kör platform elforog, ezzel a nagyobb hajók is át tudnak kelni a csatornán.

A 40 méter hosszú hidat a Nordea alapítvány adományozta a városnak. Lehetett volna egy sima szürke betondarab, ami pragmatikusan összeköti a két partot, és mindennap átsétál rajta néhány ember. Ehelyett teljesen más történt:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Architecture & Design (@architectanddesign) által megosztott bejegyzés

Amellett, hogy a hajók is elférnek, bőven van hely a gyalogosoknak és bringáknak is, meg lehet állni gyönyörködni a kilátásban, míg a játékos dizájn egy új látványosságot jelent a városban.

Este a korlát vöröses LED-fénnyel világít, összehangolva a közvilágítással. A cikkcakkos layout önkéntelen lassításra készteti a bringásokat, akik így inkább nézelődhetnek, hacsak nem sietnek nagyon-nagyon.

Ez is érdekelhet:

Ez a híd úgy köti össze Dániát Svédországgal, hogy hirtelen vízalatti alagúttá válik

Az Öresund híd teljesen elképesztő módon köti össze Koppenhágát Malmővel, vagyis Dániát Svédországgal, vagyis Skandináviát Közép- és Nyugat-Európával.

Bringásoknak terveztek kukákat Koppenhágában

A bringás közlekedést számtalan módon lehet segíteni, épülhet méregdrága infrastruktúra, de sokszor az egyszerű gesztusok is jók.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában