Utazás

Célpontunkig Budapestről indulva a távolság 644 km, vagyis nincs messzebb, mint némelyik kedvelt horvát üdülőhely, kényelmes tempóban, a családdal megpakolva hat és fél óra alatt odaérhetünk, ráadásul szinte végig autópályán haladhatunk. Szlovéniában az autópálya fizetős, a díj egy hétre tizenöt, míg egy hónapra harminc euró. Maga Lignano három részből áll, a legnépszerűbb része az egy félsziget csúcsán elhelyezkedő Sabbiadoro, ha tehetjük, mi is ezt célozzuk be.

A hely

Maga Lignano az ötvenes években vált népszerűvé, ma már aligha lehet megtalálni az eredeti települések nyomait, sokkal inkább egy mesterségesen kiépített, gigantikus üdülőparadicsomra hasonlít. Ha a városban járkálunk, gyorsan rájöhetünk, hogy hová tűntek a német turisták a Balaton mellől – mind itt vannak. A legjobb családi üdülőhelyekre jellemzően minden közel van, értsük ezalatt az éttermeket, bárokat, és a boltokat, amelyekben a ruháktól elkezdve a gagyi szuvenírekig mindent meglehet kapni. Történelmi belváros, múzeumok, színházak, kultikus éttermek, jazzbárok és hasonló városi jelenségek errefelé nincsenek, ez a hely a családosok kényelmét szolgálja ki, akik párosban szeretnének romantikázni, azoknak sokkal jobb helyeket is találhatnak maguknak. A strandon is leginkább a gyerekekkel felszerelt famíliák dominálnak, ami nem véletlen, ugyanis a 8 km hosszú part kialakítása kicsit a Balaton déli partjára hajaz, nem hirtelen mélyül, hanem relatíve sokat kell caplatni, amíg mélyvízbe érünk.

Programok

Lignanóban mindenféle vízisportot ki lehet próbálni a szörftől a jetskin át addig az izéig, amikor egy nagy felfújt hernyóra ültetik rá az emberfiát, és motorcsónakon húzzák. Akad errefelé egy mini állatkert, vízi vidámpark, és a családosok kedvenc helye, a Gulliverlandia élménypark ("fantasztikus" honlapjuk van). Aki szeretné felfedezni a környéket, annak érdemes megtekintenie a Laguna di Maranóban található két természetvédelmi parkot, és az itt található festői halászfalut, Marano Lagunarét. Aquileia az ókorban a római birodalom negyedik legnagyobb városa volt, innen indult a Pannóniába vezető borostyán-út is. Ennek megfelelően a városka tele van római kori emlékekkel, templomokkal, múzeumokkal és itt található a világ legnagyobb ókeresztény mozaikpadlója is. Lignanótól 20 km-re található a szintén egy lagúnában elhelyezkedő Grado, de ha délre szeretnénk menni, akkor alig egy órás út a világ egyik legkedveltebb turistacélpontja, Velence. Itt akkor sem lehet unatkozni, ha éppen nincsen strandidő!

Gasztró

Ez a hely ugyan nem szerepel Olaszország kulináris térképén, de azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a kultikus sonka, a Prosciutto di San Daniele ebből a tartományból származik, vagyis érdemes kipróbálni vagy akár vásárolni is belőle hazaindulás előtt, netán ellátogatni az Udinétől északra fekvő San Daniele városkába. Több száz étterem található errefelé, és hogy ne fussunk bele valami turistaszomorító helybe, fussuk át a Tripadvisor listáját, amely megbízható olvasói kommenteket alapján osztályozza a vendéglátóhelyeket.

Szállás

Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen ipari méretű turista-olvasztótégely számtalan szálláslehetőséget kínál az idelátogatóknak. A megfelelő honlapokon könnyedén válogathatunk az ajánlatok között. Kempingek, apartmanok már napi 8-10.000 forinttól, 4 csillagos hotelt napi 23.000 forinttól találunk, de a lehetőségek száma még a nyár közepén is a végtelenhez közelít.

A horvátországi Rab-szigetre is érdemes elvinni a családot! Megmutatjuk, hogy miért!

(Fotó: faktotum, loris, pool, sheoquestschambes, stockfresh)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés