Erkölcsileg obszcén, a klímának katasztrofális a gazdagok és hírességek magánrepülőzése – mondja egy csoport, ami legszívesebben betiltaná a műfajt.

Pár nappal azután, hogy a Lufthansa előrukkolt a karbonsemleges repülési tarifával, vagyis amikor a repülőjegy árába beépítik az úttal járó emisszió ellentételezését, egy, a „repülős tömegközlekedésnél” még érdekesebb téma bukkant felszínre.

Kylie Jenner 17 perces magánrepülős útjától akadtak ki a környezetvédők, akik szerint nemhogy erkölcstelen, de morálisan egyenesen perverz efféle hobbikkal pusztítani a bolygónk amúgy is összecsuklani készülő klímáját.

„A magánrepülőgépek több mint 33 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki, többet, mint egész Dánia, utasonként 5-14-szer szennyezőbbek a kereskedelmi repülőknél, és ötvenszer a vonatoknál” – idézi a cikk Oliver Milman környezetvédelmi szakértő júliusi riportját.

A cikk szerzője is tolerálná a kormányzati működés szempontjából létfontosságú repülőutakat, de nem az ún. celebek röpködését, akik utazhatnának a hagyományos légitársaságok első osztályán is, ahol szintén jutnának nekik extra szolgáltatások.

Elismerik, hogy a magángépek össz-szennyezése nem akkora, mint a húsiparé vagy a hadseregé, viszont „értelmetlen és ízléstelen”, tehát elvből meg kellene szabadulnunk tőle. Ráadásul a magánrepülők az utóbbi évtizedekben egyre jobban elterjednek. A cikk egy másik példát is felhoz,

Drake több hálószobás, 185 millió dolláros gépen utazik, miközben sok átlagember minden kWh fogyasztást igyekszik megspórolni, a klímaváltozás kísérőjelenségei pedig sokkal súlyosabban érintik, mint a sztárokat, akiknek

„lemondani a magánrepülőzésről meg sem közelíti azt az áldozatot, amit százmilliók fizetnek majd meg a felmelegedés miatt.”

Talán a teljes betiltás illúzió, de a szerzők szerint legalább súlyos adókat kellene kivetni rá, amiből közcélú, a felmelegedést megelőző infrastruktúrát építhetnénk – ehelyett jelenleg az amerikai milliárdosok adóleírásra használják a magángépeiket.

A teljes cikket itt találod.

(Forrás: Guardian, borítókép: GettyImages, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Mielőtt azt gondolnád, hogy KO-val győzött a klímaváltozás, vannak jó hírek

Óriási kihívás az éghajlatváltozás, de világszerte rengeteget tesznek ellene, úgyhogy semmi értelme átadni magunkat a világvége-hangulatnak.

Karbonsemleges repülési díjat kínál a Lufthansa

Karbonsemlegesen repülhetsz hamarosan a Lufthansával: jegyvásárláskor opcionálisan zöld tarifát is választhatsz, ami teljes CO2-kompenzációt tartalmaz klímavédelmi projektek és fenntartható üzemanyag segítségével.

És ezt olvastad már?
Van, ami örök, ilyen a rajongásunk Alináért