A magas zsírtartalmú ételek simán átverik az agyadat.
Az University of Georgia kutatói jutottak arra a megállapításra a patkányokon végzett két hónapos időtartamot felölelő kísérletek során, hogy
a magas zsírtartalmú ételek – ilyen a chips, a különböző sajtok, sőt, a jégkrém is – ugyanis megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, és ezért van az, hogy nem tudod észlelni, hogy megtelt a gyomrod.
A kutatók az ötven patkányból néhányat kiegyensúlyozott étrenddel etettek, a többieket pedig olyan étrenddel hizlaltak, ami magas zsírtartalma miatt bizonyítottan elhízáshoz vezet. Mindkét csoportban közös volt, hogy annyit ehettek, amennyit csak akartak.
Eléggé markáns eredmény született: 25%-kal súlyosabbak lettek a magasabb zsírtartalmú diétás patkányok a normál étrenden élő patkányoknál.
Na, de miért is nem tudod, hol a határ?
A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a patkányok bélflórája megváltozott, néhány baktériumpopuláció eltűnt, néhány pedig megnőtt, vagy felborult az egyensúly, ami így károsította a bolygóideget.
Ez azért fontos, mert a bolygóideg testünk legnagyobb paraszimpatikus idege, aminek egyik feladata, hogy jelet küld az agynak, ha már nem kéne többet ennünk, mert már megtelt a gyomrunk.
Ha ez a kapcsolat elromlik, a zsíros ételeket akkor is tovább faljuk, ha már valójában jóllaktunk.
Megjegyzés: a kutatók szerint a patkányok és az emberek bélrendszeri-agyi kommunikációja nagyon hasonló
(via)