DCJ Stílusgyakorlat a neve. Magyarország Cukormentes Tortája pedig az Álmodozó.
A cím csak részben hírértékű, hiszen biztos volt, hogy valamilyen dobostortás jellegű sütemény nyer, ugyanis a Magyar Cukrász Ipartestület a Dobostorta 140 témakörben hirdette meg az idei versenyt, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek fel kellett használniuk a dobostorta jellegét adó alapanyagait, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Szintén kötelező volt az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettőt választani, és abból egy-egy alapanyagot is felhasználni:
- a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
- hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka; pl.: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
- őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket lehetőleg minimum három rétegben annak érdekében, hogy a torták hangsúlyosabban képviseljék a magyar cukrászat tradícióit.
Harmincnégy tortát kóstoltak, gyulai cukrászat nyert
Minden évben háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes. Az első zsűrizési körben harmincnégy tortát értékelt a zsűri, melyek közül hat versenymunkát juttatott tovább. Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolták a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, majd az elkészült tortákat is újra értékelte.
A nevező cukrászok az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a birstől a somon át a homoktövisig, a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a versenyzők, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult. A borok közül a kadarka volt a legnépszerűbb, és persze gyümölcspálinkákat is sokan használtak a tortákhoz.
Az első helyezett a DCJ Stílusgyakorlat lett, az alkotók, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) így mutatják be tortájukat:
„A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is. A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál.
A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.
A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.
A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt."
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Vadszüreti csábítás torta lett, a harmadik helyen a Fürtös menyecske torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett.
A tavalyi Magyarország Tortája alkotója készítette el az idei nyertes cukormentes tortát
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az Álmodozó lett, alkotója Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el.
Az Álmodozó békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. Egy szelet torta energiatartalma csupán 231 kalória, szénhidrátértéke 13,7 gramm.
A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Várkert Bazárban, a Magyar Ízek Utcájában, és országszerte több száz cukrászdában. Utóbbiak listáját augusztus 18-án teszik közzé a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében csak a jövő év elejétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.
(Forrás, fotók: Magyar Cukrász Ipartestület)
Ez is érdekelhet:



