Ha mindig is irigyelted Amerikától a hálaadás ünnepét, ami egy gigantikus családi pulykapusztító ünnep október második hétfőjén, akkor neked mindenképpen meg kell ünnepelned a Márton-napot. Miért? Mert ennél jobb alkalom nem kell, hogy egyszerre legyél hagyománytisztelő és fogyassz legálisan fantasztikusan finom ínyenc falatokat a legkúlabb séfek tolmácsolásában Budapest legszebb szállodájában, a Gellértben.

A Danubius Hotel Gellért már régóta ünnepli Márton napját, méghozzá olyan sikerrel, hogy idén először négynaposra bővült a program. Igazi kulináris fiesztáról beszélünk, ami nem véletlenül viseli a Borok-Libák-Fűszerek szlogent. Idén csavartak egy hatalmasat a koncepción, és a libát pekingi módra fogja elkészíteni a kínai celebséf, Wang mester, de a kínai vonal mellett felbukkan a japán is, méghozzá a liba sushi formájában.

Bor mellé sör is jön
A szervezőknek ezúttal a “sörre bor” mondóka is a szemük előtt lebegett: csütörtökön a “nulladik napon” a sör kerül fókuszba. Kóstolhatunk sörkoktélokat, és lesz sörkurzus Katona Csaba történésszel, akinek előadásai felérnek egy stand up comedyvel. Bemutatkozik majd „két dudás egy konyhában”: Paul Mizener, skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfjének közreműködésével, magyar és skót fogásokkal és magyar és skót kézműves sörkülönlegességekkel.

Sörre bor
Másnaptól jön a sörre a bor. Pénteken a Bor és Piac válogatásában olyan kézműves borászatok, vidéki gyöngyszemek érkeznek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon. Szombaton a Bortársaság válogat, a legnagyobb neveket és legkiválóbb borokat felsorakoztatva a kiállítók között. A korlátlan bor- és pálinkakóstolás mellé mindkét nap gasztro kiállítók is csatlakoznak. Ott lesz az Aranyszarvas, a Bükki Sajt és a mára már fogalommá vált Zing Burger. A fűszerkurzusokon pedig a Magyar Konyha előadóitól tudhatunk meg mindent a rég elfeledett magyar fűszerekről és a fűszerességről a borokban.

5 étterem 5 fűszer
Mindkét napon főszerepet kapnak a fűszerek is. Az „5 étterem 5 fűszer” borvacsora keretében a Gellért Söröző mellett a magyar kortárs gasztronómia legjobbjai, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci! Konyha! összefogása szenzációs menüt ígér. Bicsár Attila, Frideczky András, Gyurik Gábor, Mizsei János és Mogyorósi Gábor egy-egy fűszert szólaltatnak meg a fogásokban, melyekhez a különleges borokat Németh Ági, a VinCE Magazin főszerkesztője és a VinCE Budapest főszervezője személyesen ajánlja.

Látvány és ízek: Lakosztályétterem
Ismét megnyílik a Gellért Szálloda által tavaly megteremtett gasztroműfaj, a Lakosztályétterem is a hotel bámulatos kilátást nyújtó deluxe apartmanjában, ahol pénteken Héjja László, a Gellért mesterszakácsa és vezető séfje a kelet varázsát idézi meg gasztronómiai remekeivel. Ekkor Nieto Mercédesz, világszerte elismert orientális táncosnő lesz vendége. Másnap pedig a szálloda építésének korszakát, a Nagy Gatsby Amerikájának hangulatát hozza el, a kiváló ételek mellett Váczi Eszter, a bársonyos hangú énekesnő segítségével.

Minden este buli
Mindkét nap lesz After Party is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi koncert, utána pedig DJ Garami szórakoztatja a nagyérdeműt, szombat estére pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound DJ Set. Az After party alatt az ország egyik legfelkapottabb helye, a DiVino Borbár várja a vendégeket.

Világszenzáció a Gellértben
Vasárnap pedig egy gasztronómiai mérföldkő, egy világraszóló szenzáció tanúi lehetünk. Márton napi Sunday brunch keretében a Gellért vezető séfje mellett a vasárnapi ebéd vendége lesz a meghökkentő ízeiről méltán elhíresült Wang mester és a modern japán konyhaművészet legismertebb hazánkban élő képviselője, Maki Chef, akik elkészítik a világ első pekingi libáját, liba sushiját és liba paprikását is.

Ha ráharaptál, itt vannak a részletek!

És ezt olvastad már?
Hamarosan nem lehet téli olimpiákat rendezni az időjárás miatt