Hatalmas emberi teljesítmény egy maratont, azaz kicsivel több mint 42 kilométert lefutni. Szervezetedet viszont iszonyat mód megterheli ez a brutális igénybevétel, talán nem is sejted, hogy mennyire.

#Gyakorlatilag belázasodsz

Futás közben folyamatosan emelkedik a testhőmérsékleted, szervezeted izzadással próbálja hűteni, így viszont dehidratálódik a tested (ilyenkor nemcsak a víz-, hanem a sejtműködéshez szükséges elektrolitkészleted is megcsappan), akár 38-39 fokig is emelkedhet a hőmérsékleted.

#Futás után hipotermikus állapotba kerülhetsz

Sikerült teljesíteni a távot, láz közeli állapotban értél célba, a tested pedig elkezdi leadni a hőt, amint abbahagytad a futást. Ha viszont a külső hőmérséklet nagyon alacsony, villámgyorsan lehűlhet a tested, ami hipotermiához is vezethet. Ezért (is) nem hülyeség a termotakaró.

#Ideiglenesen rendellenesen működhet a veséd

Egy kutatásból kiderült, hogy a maratont teljesítő futók 82%-nak a táv teljesítése közben rövid időre rendellenesen működik a veséje, konkrétan leáll a méreganyagok kiválasztása. Ez annyira megviseli a szervezetedet, hogy – a vizsgálat szerint – két hét kell míg rendbe hozod a tested.

#Kiéhezteted a tested

A mozgás közben a szervezeted energiát használ el, és minél intenzívebb, vagy minél hosszabb ideig tart a mozgás, értelemszerűen annál több üzemanyagra van szükséged. Az emberi test átlagosan kábé 2000 kalóriányi glükózt tárol, futás közben viszont kilométerenként 50-et elhasznál. Ez azt jelnti, hogy a maratoni táv végére gyakorlatilag elfogynak az energiatartalékaid. Ezért is fontos, hogy a futás előtt és közben is figyelj a megfelelő energiabevitelre.

Ettől még nem kell lemondanod a maratonról!

Persze ez az egész nem azt jelenti, hogy nem szabad vagy életveszélyes hosszú távokat futni, pusztán csak nem árt tényleg rendesen felkészülni rá, illetve verseny közben fokozottan figyelni a folyadékpótlásra és az üzemanyag-utánpótlásra.

(via , fotó: Strength Running)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon