A sörtől a pálinkáig, a legjobb újboroktól a bugaci libatorosig számtalan ínyencség vár rád négy napon át a Gellértben.

Hétvégén ismét Márton-nap, pontosabban négy napon át tart majd a fesztivál a Gellértben mindenféle földi jóval, újborokkal, kézműves sörökkel és ínyenc fogásokkal.

De hogyan fogja össze mindezt egyetlen ünnep, és mi minden vár rád idén?

Szent Márton a koldusok és katonák védőszentje, aki már 12 évesen tudta: a hite annyira erős, hogy az életét Istennek, és az emberek megsegítésének szenteli. Történt, hogy a jótettei láttán püspökké akarták avatni, ezért inkább elmenekült, és elbújt egy libaólban.  Csakhogy a libák hangos gágogása elárulta, hová rejtőzött, Márton pedig nem menekülhetett a püspökké avatás elől.

Innen ered hát a Márton-napi liba története, de az ünnep kiteljesedésén az is segített, hogy a középkorban még nem számított kiváltságnak a libaevés.

Márton-napkor, azaz november 11-én ünnepelték az őszi munkák végét, a gazdák kifizették a cselédeket, libát is ajándékoztak nekik, mi több, a szüretből származó újbort is megkóstolták.

Minden adott volt egy nagyszerű hagyományhoz, együtt a gazdák és a cselédek, bőség, bor, ízletes ételek. A bőséget átvitt értelemben kezelni pedig csupán egyetlen lépés, így tehát bőven érthető az is, hogy az idei Márton-ünnepen kézműves söröket is kóstolhatsz, több mint 30 félét, az ország legjobb főzdéiből.

Az ételfogyasztás sem csak libából áll, az idei, hetedik Márton-napi borfesztiválon a gasztronómia hét csodája fedőnéven hétfogásos menüt kínál Szulló Szabina és Széll Tamás pénteken és szombaton. Michelin-csillag, Bocuse d’Or negyedik hely – ki ne kóstolná meg ilyen séfek fogásait?

De hogyan készítik a libát Amerikában, Norvégiában, Indiában, Izraelben, Egyiptomban, Olaszországban, Dániában, Kínában, Oroszországban, Franciaországban és Németországban? A bugaci libatoros mellett ezt is prezentálja Héjja László, a Gellért konyhafőnöke a zárónapon.

És persze a borfesztivál név sem a véletlen műve: 130 borászat legkiválóbb borait kóstolhatod meg. Pénteken a Bor és Piac válogatásában jelennek meg a kiállítók, míg szombaton a Winelovers lesz a szakmai partner lesz. Idén először ingyenes Borkollégium Pop-up Schoolok is színesítik a Márton-napi programot, kipróbálhatod a borvacsorát is, és a legjobb pálinkászok is megjelennek.

Még a zene sem marad el, a Márton-napi after partyn a Fürdőcsarnok nagyszínpadán fellép a világzenei stílusokban szabadon utazó Balkan Fanatik, és a bluesos, soulos, funkys, elektronikus indiepopot játszó Mary PopKids.

És ezt olvastad már?
Hamarosan nem lehet téli olimpiákat rendezni az időjárás miatt