A klímaváltozás miatt az erdőtüzek egyre szélsőségesebbekké válnak, ez meg ugye az egészségünkre is komoly veszélyt jelent.

Egy, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint

például a kaliforniai erdőtüzek füstje károsabb, mint a járművek kipufogógáza.

A tüzekkel a levegőbe került mérgező részecskék miatt tízszer annyi esetben volt szükség kórházi ellátásra valamilyen légzőszervi betegséggel*, mint bármely más szennyezésnél, vagyis

a jelentés újabb bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás előidézte szélsőségesen nagy tüzek egyre súlyosabb egészségügyi következményekkel járnak (az Egyesült Államok nyugati részének lakói számára).

*A kutatás társszerzője, Rosana Aguilera kollégáival 14 éves periódusban, 1999 és 2012 között vizsgálta a kórházi felvételek adatait és arra jutottak, hogy Dél-Kaliforniában a tűzesetek szezonját jellemző megnövekedett mértékű légszennyezettség nyomában 10%-kal nőtt a légzőszervi problémák miatt kórházi kezelést igénylő esetek száma.

Ráadásul a legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a tüzek nemcsak légzőszervi betegségeket, hanem szívbetegségeket is okozhatnak vagy súlyosbíthatják azokat, előidézhetnek szívrohamot és stroke-ot.

A szakemberek szerint a füstnek való kitettség hosszú távú veszélyeinek ismeretéhez további kutatásokra van szükség, ugyanakkor úgy vélik, már eleget tudunk a hatásokról, hogy sürgős intézkedéseket követeljenek.

A probléma egyik fontos részét képezi az elégő anyag, a tüzek ugyanis egyre gyakrabban pusztítanak otthonokban és infrastrukturálisan fejlettebb területeken, ami fémek, műanyagok, háztartási tisztítószerek és más, nem természetes anyagok rendkívül káros keverékét eredményezi.

A tanulmány arra is kitért, hogy a légszennyezettség egyenlőtlenül nagy mértékben érinti az alacsony munkabérű munkásokat, a szegény fekete közösségeket, akik eleve nagy mértékben vannak kitéve a más forrásból táplálkozó – például a gyárak, autópályák és finomítók által kibocsátott – légszennyezettségnek.

És ha már erdőtűz, 2020 nem csak a koronavírus miatt volt egy elcseszett év:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!