Ott kezdődött, hogy éjjel nem hűlt le rendesen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán számolt be az új rekordokról – amelyek aligha lesznek hosszú életűek. A nappali órák forrósága után szerdára virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést, a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának).

Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én

A Keszthely, tanyakereszt állomáson például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő, ezzel megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Ez az érték több mint másfél fokkal magasabb az eddigi 23,2 fokos rekordnál, amelyet 1997-ben Tatán mértek. A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest, Lágymányos állomáson mért

23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja.

A korábbi rekordot 22,5 fok volt, amelyet 1963-ben regisztráltak a Budapest, Országút állomáson.

A legmagasabb hőmérséklet, amelyet mostanáig ezen a napon mértek, 37,9 Celsius-fok. Az 1994-es rekordhoz képest most több mérőállomáson is mértek magasabb értékeket. A legmelegebb a Fejér megyei Adonyban volt, ahol 39,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében közölte,

tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben kisebb valószínűséggel) csütörtökön is elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is. A minimumok 16 és 23, a maximumok 33 és 39 fok között valószínűek.

Az OMSZ Facebook-oldalát más okból is érdemes figyelni – remekül elkommentelget egymással az OMSZ és a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adminja:

(Forrás: OMSZ, MTI, fotó: Komka Péter/MTI)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában