A sok szórakoztató tartalom mellett szerencsére jut időnk nagybetűs újságírásra is.

Mindenki tudja, hogy a macskák – illetve bizonyos macskák, vagy sok macska – szeretnek dobozokba ülni. Vannak azonban tudósok, akik ezt a jelenséget nem tudják annyival elintézni, hogy ez a macskák heppje, ezek ilyenek, és kész. Nem. Ezek az emberek tudni akarják a dolog pontos okát, mert nem hisznek a véletlenekben. Nekik válaszok kellenek.

A holland Utrecht Egyetem kutatói ilyen emberek.

De vissza a macskákhoz. Konkrétan azokhoz, akik szeretnek beülni dobozokba, akármekkora dobozok is ezek.

A meglepő ebben a szokásban, hogy bizonyos szőrös négylábúak akkor is megkísérelnek elfoglalni egy dobozt, ha abba vagy nagyon kényelmetlenül férnek, el, vagy egyáltalán nem férnek el. Ez utóbbi egészen érdekes látványt tud nyújtani.

Az egyik elmélet szerint a macskák számára a doboz egyfajta stresszmentesítő lokáció, ennek az állításnak a helyességét akarták ellenőrizni az utrechti kutatók.

A kutatás helyszínéül egy holland állatmenhelyet választottak ki, ahol 19 macska részvételével kezdték el a kísérletüket. A 19 macskából tíz kapott dobozt, a többiek nem.

A stresszélményeknek nagy hatása van a macskák fizikai állapotára – mondták a kutatók – a sok stressz esetén nagyobb az esélye gyulladásos megbetegedéseknek, aminek az oka a magas kortizolszintben kereshető. A magas kortizolszint azt eredményezi, hogy a macskák immunrendszere gyengül. Bár számos összefüggő kutatást végeztek, amik során macskák dobozokban és búvóhelyekben bújtak el, egyik ilyen tanulmány sem foglalkozott menhelyen lévő állatokkal, és nem bizonyította, hogy a doboz ilyen körülmények között is segíti a macskák stresszes állapotának csökkentését.

A kutatók nagyon gyorsan észrevették a különbséget a dobozos, illetve a doboz nélküli macskák között.

A macskák stresszintjének meghatározására a Kessler and Turner Cat-Stress Score-t (CSS), vagyis a Kessler és Turner-féle Macskastressz Táblázatot (MST) használták. Pár nap elteltével a dobozos macskák sokkal alacsonyabb stressz-szintet mutattak, ugyanakkor pár hét elteltével a dobozok hatása megszűnt, és a macskák stessz-szintje azonos értéket mutatott.

A kutatók szerint az biztos, hogy a doboz nagy segítség a stresszel való küzdelemben az új helyre költözés első hetében. Az utrechti tudósok szerint azonban további elemzések szükségesek, hogy kiderüljön, mik a doboz hosszú távú hatásai házimacskákra, és ezeket az eredményeket hasznos lehet összevetni járványos betegségek adataival.

Van még mit felfednie a tudománynak tehát a macskák és dobozok kapcsolatáról.

Ez is tudományos macskakontent:

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…