Nagyjából négyezer-ötszáz éves.

Úgy négyezer-ötszáz éve egyetlen szalagfűmag (más néven: Posidonia australis vagy szálas gömbfű) befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely

ma nagyjából kétszáz négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el.

A faj gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén, amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, rejtélyre akadtak. A tudósok nagyjából 18 ezer genetikai jelzőanyagot (markert) vizsgáltak meg a faj változatai után kutatva, hogy egy helyreállítási projektben felhasználható példányokat válasszanak ki – mondta Jane Edgeloe, a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) kutató hallgatója. Ehelyett azt fedezték fel, hogy ugyanaz a növény burjánzott szerteszét úgynevezett gyöktörzsei segítségével, amelyekkel a gyep terjed a talajon.

„Úgy tűnik, a létező kétszáz négyzetkilométeres szalagfűmező egyetlen, kolóniát képező csemetéből terjedt szét”

– mondta a kutató. Ez az egyetlen növény most is terül tovább, mint egy rét, miközben élőhelyet nyújt teknősöknek, delfineknek, dugongoknak, rákoknak, halaknak.

A szalagfű gyöktörzsei évente akár 35 centiméterre is megnőhetnek. Ennek alapján az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői úgy becsülték, legalább 4500 évre lehetett szüksége a hatalmas növénynek, hogy ekkora területet elborítson.

A növény óriási, sűrű mezőket alakított ki, melyek egyes helyeken minden irányban akkora területet foglalnak el, ameddig a szem ellát. Szalagjai néhol csak tíz centiméteresek, máshol akár egyméteresek is lehetnek.

A növény azért is különleges, mert megtalálta a módját, hogy fennmaradjon a Shark-öböl helyenként kétszeres sótartalmú vizeiben. Fennmaradása a tudósok szerint azzal függhetett össze, hogy a növény mindkét felmenőjének összes kromoszómáját megőrizte, ami genetikai változatosságot jelent.

„Ahelyett, hogy génjei felét az egyik, a másik felét a másik felmenőjétől kapta volna, a növény az összeset megtartotta” – magyarázta Elizabeth Sinclair, a tanulmány társszerzője. A Shark-öböl szalagfűjének mérete nagyjából 200 négyzetkilométer (20 ezer hektár), így jóval nagyobb, mint a világ leghatalmasabb növényeként emlegetett, 43 hektár kiterjedésű, Utah állambeli nyárfa.

(Forrás: The Guardian, MTI. Fotó: Matt Tank)

Ez is érdekelhet:

Hegyekben áll a cukor az óceánban, és ez csak most derült ki

Annyi cukor van a tengerek fenekén, ami elég lenne 32 millárd doboz kólába. De hogyan befolyásolja ez a szén-dioxid-lekötést?

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés