Fürdőnek épült, majd előbb jazzklubbá, aztán kis híján az enyészeté lett. Most kibővítve, modernizálva újul meg.

Idén ünnepli az alapításának 300. évfordulóját a norvég Arendal városa. Az elbűvölő tengerparti városban 2012 óta minden augusztusban megrendezik az „Arendalsukát”, az ország legnagyobb politikai összejövetelét. A cél egyszerű: nyílt vitákkal és a közösség bevonásával erősíteni a demokráciába vetett hitet.

Az összejövetel helyszíne Arendal történelmi kikötői fürdője, Knubben, aminek megújítására a világhírű norvég Snøhetta építésziroda kapott megbízást még 2018-ban. A létesítményt eredetileg Ketil Ugland tervezte az 1930-as években az Arendali Úszó Klub számára, búvárkodáshoz, úszáshoz és más vizisportokhoz.

A kifinomult modernista terv egyszerűségében is elegáns volt, ám a fürdő 1947-ben bezárt, majd csak az 1960-as években nyitott újra, akkor már jazzklubként.

Ám a létesítmény egyes részei tovább romlottak, az ugrótornyot a norvég fegyveres erők lebontották az 1980-as években.

A Snøhetta építészei a felújításhoz, átalakításhoz az eredeti terveket vették elő, hogy minél értőbben állíthassák helyre a fürdő egykori szellemiségét, emellett persze modernizálja is a létesítményt, hogy a vízi tevékenységeken túl sokoldalúan használható legyen.

Ihletet merítettek a norvég tengerpart formáiból is: az új Knubben az utolsó jégkorszak során kialakult kőtömböket idézi.

A sziget minél pontosabb ábrázolása érdekében az építmény vízszintes rétegekből áll majd, amelyek egy térkép kontúrvonalait követik.

Bár a kezdeti elképzelés szerint a fürdőt eredeti pompájában kellett volna helyreállítani, hamar világossá vált, hogy komoly korszerűsítés szükséges, ha többfunkciós helyszín kialakítása a cél. Ezen kívül figyelembe vették azt is, hogy az élet városiasodásával párhuzamosan nő a természet iránti vágy is, ezért a Knubben közösségi központ lesz, ami tengerhez közeli élményt kínál számos elfoglaltsághoz, kulturális eseményekhez, szabadtéri étkezéshez és úgy általában a napfényes estékhez.

Az új Knubben egy robusztus, strapabíró, egész évben használható építmény lesz, egy eleven találkozóhely, szabadtéri színpaddal, egy szoborszerű amfiteátrummal, és beltéri helyiségekkel: étteremmel és koncertteremmel.

(Forrás: Snøhetta, render: Aesthetica Studio)

Ez is érdekelhet:

Európa legészakibb és az egyik leglenyűgözőbb országa: Norvégia

Marha nagy szerencséjük van a norvégoknak, nem elég, hogy a világ egyik legjobban működő, legfejlettebb és legboldogabb országa az övék, de még meseszép is.

Meglepő, mitől olyan boldogok az északi országok

Sokféleképpen lehet boldog egy ország, de az egyértelmű, hogy az északi/skandináv vonal kiemelkedik a mezőnyből.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés