Az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata arról számolt be, hogy februárban az antarktiszi tengerjég kiterjedése több mint négyévtizedes mélypontjára, az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt a mérések 1979-es kezdte óta – a hónap egészében átlagosan 27%-kal volt kisebb az antarktiszi jégtakaró az 1991-2020-as évek átlagánál.

A bal oldali kép az igazán szemléletes, ugyanis a vastag narancssárga vonal jelöli az 1991 és 2020 közötti időszak átlagos februári tengerjég-kiterjedését, ami szemmel láthatóan nagyobb területet jelöl az idén februárban megállapítottnál

Ugyanakkor a Föld északi felén ennél jobban alakult a helyzet, az Északi-sarkvidéken ugyanis csak 2%-kal volt kisebb februárban a tengerjég kiterjedése a sokévi átlagnál.

A Copernicus mérései szerint a globális átlaghőmérséklet februárban 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020-es évek februárban mért átlagát. Európában például különösen enyhe volt az év második hónapja, de távolról sem annyira, hogy rekordot döntsön – az eddigi legmelegebb februárt 1990-ben mérték és 1,6 fokkal volt melegebb az ideinél.

(Forrás: Copernicus, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával