Ez elképesztő pazarlás.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint
a világszerte eladott élelmiszer 17%-a a szemétben végezte 2019-ben, ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, ami a magánháztartások, éttermek, üzletek és más élelmiszer-árusítók hulladéklerakójába jutott. Ez a mennyiség egyébként 23 millió teherautót töltene meg, és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.
Ezek a számok és mennyiségek önmagukban egészen felfoghatatlanok, de azt nézve, hogy – az ENSZ jelentése szerint – 2019-ben 700 millió ember nem jutott elég élelemhez, még inkább elképesztőek.
A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek, és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak.
A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11% kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék öt százaléka, az élelmiszerkereskedésekben 2%-a válik szemétté.
„Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna – mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében”
– mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.
Eközben...
(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)