Hollandia és Belgium között ingázik ez a ház, mert úgy érzi, küldetést teljesít: a szigeteléstől a burkolatokon át a textíliákig csupa természetes anyagból áll.

2021-ben Eindhovenben bukkant fel, a holland dizájnhéten, egy évre rá az amszterdami Floriade Expón találkozhattak vele az érdeklődők, most viszont már Belgiumban csíphetik el, Westerlóban (Antwerpen mellett), a Kamp C kiállításon. Ritka az ilyesmi egy ház esetében, de a Biobased Creations épülete, az Exploded View Beyond Building pontosan azért turnézik, mert az alapító kreatív stúdió installációkkal, történetmeséléssel és projektekkel hirdeti a körforgásos gazdaságot. Amit elég tágan értelmeznek, a zöld energiáktól a természetes építőanyagokon és az új gazdasági modelleken át a társadalmi változásokig. Az Exploded View Beyond Building értelemszerűen leginkább ennek egyik részét hirdeti:

egy moduláris ház, ami több mint száz természetes építőanyagból áll, tehát csupa olyasmiből, ami az élettartama végén vagy ha nincs már rá szükség, zökkenőmentesen visszaadható az anyatermészetnek.

A házat egy dinamikus videón is bemutatta a holland stúdió alapítója, Lucas De Man, de ennél még jobb élőben megnézni, ahol megtapogatható, érezhető, szagolható a sok-sok anyag, amelyek reményeik szerint hamarosan elterjednek majd.

Jelenleg tehát Belgiumban nyomul a ház, egészen október végéig, amikor a tervezői szétkapják majd, és visszaviszik Hollandiába. A kétszintes épületben (tervező: Pascal Leboucq) csupa olyan természetes anyag található, ami máris elérhető vagy a közeljövőben az lesz. Látszik, hogy az öko építőanyagok folyamatosan fejlődnek: a harmadjára összeszerelt házban több mint tucatnyi új, anyagot és technikát mutatnak be.

Művelt tetőszerkezet
„Bemutatjuk a potenciálisan végtelen áramlását az anyagoknak, amelyek elérhetőek, mégsem (vagy alig) használják azokat az építőiparban – mondja Pascal Leboucq tervező. – Ilyenek az élelmiszerekből, tengeri moszatokból, (szennyvíz)vízből, talajból vagy gombákból származó anyagok. A ma, a holnap és a holnapután anyagai.”

A ház iránt óriási volt az érdeklődés az első két évben: több mint félmillióan – szakmabeliek és fogyasztók egyaránt – ismerkedtek a benne látható bio-anyagokkal. Van ingatlanfejlesztő (a Brabant Wonen), amely jelenleg bérelhető bio-alapú épületeken dolgozik – a prototípus ugyancsak látható a Kamp C kiállításon.

A fenntartható építés, mint iparág kilépett már a gyerekcipőből: az Exploded... ház építésében mintegy 150 partner segített a kezdetektől, köztük az iparágban világszerte ismert cégek is.

A laikusoknak mégsem ezért vonzó az épület, hanem mert – ahogy említettük – közvetlenül megtapasztalhatók benne a bio építőanyagok, és még inkább mert jön a felismerés, hogy lényegében minden megoldható így, a szigetelés, a burkolatok, a falak, a textíliák, a szerkezeti elemek. Vagyis a teljes épület.

Sokmindent bemutat De Man a videóban, de a Biobased Creations honlapján van egy rész, amit talán nem túlzás a fenntartható építőanyagok bibliájának nevezni. Témakörökre (föld, víz, gomba, baktérium, növények, élelmiszer) lebontva részletesen bemutatja a házban található rengeteg anyagot. Mondjuk a baktérium alapú zuhanyfüggönynél bemutatják, miből készül, milyen eljárással, milyen összetevőkkel, hogyan alkalmazható, és tömeggyártható-e. Ugyanígy írnak a gombából készült hangelnyelő „akusztikai csempéről”, és a többi sok-sok természetes építőanyagról is.

Van, ami még csak kísérleti fázisban tart, de találhatunk megvásárolható minősített építőanyagokat is. De ha pusztán az anyagok mennyiségét és sokféleségét nézzük, látható, hogy komolyan lehet számolni a bioalapú építéssel.

A témában folyamatos a fejlődés, kreatív cégek, dizájnmúzeumok a nagyközönségnek mutatják be a terület kínálta lehetőségeket, míg a gyártók, tervezők, kutatók rendületlenül keresik az új utakat. Csak egy példa: van K+F+I élelmiszeripari csoport, ami a biológiai alapú maradékok minőségi felhasználását kutatja.

„A kiállítás reményt, energiát, inspirációt ad a jövőre nézve – mondja Lucas De Man. – Megmutatjuk, hogy nagy léptékben is lehet körkörösen és bioalapúan építeni, és az építőiparon túl máshol is lehet fenntarthatóan tervezni. A bioalapú ház építése egyben a fenntartható lakókörnyezet építését jelenti.”

Ha véletlenül épp Belgiumban járnál, vagy valahol a közelben, és tényleg megnéznéd személyesen is a házat, október végéig megteheted, csak előbb regisztrálj a Kamp C oldalán.

(Fotók: Tom Cornille / Biobased Creations)

Ez is érdekelhet:

Elég dögösen néz ki a világ első 3D-nyomtatott filmstúdiója

A 3D-nyomtatás a belsőépítészetben is új utakat nyithat meg, főleg ha más technológiákkal kombinálják, mint ennél a filmstúdiónál.

Ötszintes faépület fűtés nélkül – és működik

Soha nincs 18 foknál hűvösebb ebben a faházban, pedig se fűtés, se napelem nincs hozzá. Ja, és nem a trópusokon áll, hanem Svájcban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Több mint négyezer balkonnapelemet telepítettek Bécsben tavaly

Francia művészettörténész a nap csaja

További cikkeink a témában