Jön a nyár, már annyit termelnének a napelemparkok, amivel egyszerűen nem lehet mit kezdeni, ezért jön a kényszerszünet.

Aktuális, és nagyon jó példa az akkumulátoros tárolás kiemelt fontosságára, innen a szomszédból. A napos időjárás miatt a cseh állami ČEPS vállalat

a történetében először kénytelen volt több száz szolárerőművet lekapcsolni a hálózatról, mert a magas termelési szint akkora többletet eredményezett, ami már veszélyeztette az országos elektromos hálózatot.

A Csehország teljes szolárkapacitásának több mint hatodát adó 400 MW összkapacitású erőműveket átmenetileg országszerte lekapcsolták.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hasonló helyzetek sokkal gyakrabban fordulhatnak elő a jövőben az országban zajló napenergiaboom miatt, amit részben az orosz fosszilistüzelőanyag-importtól való függés csökkentéséről szóló döntés okozott.

„Bebizonyosodott, amiről régóta beszéltünk – mondta Jan Krčmář, a cseh napenergia-szövetség ügyvezető igazgatója. – Csehország nincs felkészülve a megújuló boomra, mert totálisan hiányzik a tárolókapacitás.”

A hálózatot húsvéthétfőn kapcsolták le először, amikor a fogyasztás alacsony volt, a naperőművek viszont jól termeltek. Mivel a szomszédos országokban nagyon hasonló volt a helyzet, nem tudták igénybevenni az ottani rendszerüzemeltetők segítségét sem – így maradt a termelés visszafogása mint utolsó lehetőség.

(Forrás: Euractiv.cz, illusztráció: Unsplash)

Hasonló problémák a régióban c. rovatunkból:

Hatalmasat mentek a napelemek tavaly a lengyeleknél

Pofonegyszerű adminisztráció, széles körű állami támogatás = brutálisan nőtt az elmúlt években a megújulóenergia-termelés Lengyelországban. És ez még mindig nem elég.

Ez is érdekelhet:

Gyorsabban terjednek a nap- és szélfarmok, mint egykor az atomerőművek

Jó hír a dekarbonizáció szempontjából, de csak akkor, ha a trend folytatódik.

Napelemes tetővel tovább megy egy töltéssel a VW ID. Buzz

Kempingezéshez vagy akár a haszongépjármű változathoz lesz hasznos az ABT kiegészítője.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés