Egykor az ellenség érkezésére figyelmeztető jelzőtüzet raktak a hegygerincen, ahol most megépültek az Őrjárat kirándulás kilátói.

Budapesttől egy kellemes autóútnyira van a csehországi Rokytnice nad Jizerou város, ami idilli kirándulóterep: a települést határoló Stráž-hegy nyugati oldalán a sebes Jizera-folyó zúg, míg keletről a szomszédos Kotel-hegyig húzódik. A Stráž-hegy – vagy ahogy a helyiek mondják, Strážník – hagyományosan őrhely volt:

onnan figyelték az ellenséget, és füstjelekkel üzentek Bohémiába, a délebbi településeknek.

Északra nézve ugyanis átlátni a néhány kilométerre lévő Lengyelországba. Manapság onnan (is) csak turistákat várnak, akiket új őrök fogadnak. A város címerében lévő négy patrónus, a Róka, a Medve, a Birka és a Bányász – akik a négy falut jelképezik, amelyek egyesülésével 1574-ben létrejött Rokytnice – együtt alkotja az Őrjáratot.

A koncepció szépen összeállt, pedig eredetileg nem így indult: az Őrjárat projekt még 2014-ben kezdődött, amikor a Mjölk architekti egy sor kisebb pihenőhelyet tervezett a hegyre. A munkát megrendelő városi önkormányzat kezdetben csupán egy klasszikus kilátótornyot akart építtetni.

Igen ám, de a hegyről a szokványos magasságban nem nyílt megfelelő kilátás, ezért úgy döntöttek, inkább több kilátópontot alakítanak ki a hegygerinc mentén lévő sziklákon.

Innen már gyorsan jött az ihlet a fával burkolt könnyű acélszerkezetek felállítására, amiket összeköt az út és egységbe foglalnak a címer figurái, akik így ma is őrzik a várost. A négy lelátóról egy-egy költői leírást is közölt a Mjölk.

A Róka

Az első sziklán a róka ül. Ahogy az iroda írja, „hosszú teste a kövön áll, farka a völgybe lóg. Belátja egész Rokytnicét és a környező hegyeket. Fürkésző tekintettel figyeli a Lysá-hegy utolsó hófoltjainak olvadását, tudja, hogy hamarosan felragyognak az első tavaszi napsugarak.”

A rókát meglátni már egy közeli kis gyaloghídról, és van ott egy délutáni falatozáshoz tökéletes pihenőhely is. De több hasonló megálló is van az út mentén, szóval ha a Rókánál zsúfoltság van, felesleges aggódni, lesz hely máshol.

A Medve

A rókától nem messze, az erdőben bújuk meg a medve: áfonyabokrok között, egy szikladarabon áll, és a falombokat lesi. Itt akkor is élvezhető a látvány, amikor épp köd gomolyog a hegyek közt. Kis szerencsével kopácsoló harkályt vagy egy, az erdőben elhaladó őzcsordát is megpillanthatsz.

A Birka

A birka Horní Rokytnicei rétjeiről tévedt a Strážra. Őrzi a Bányászhoz vezető utat, az útvonal utolsó előtti állomásaként, miközben meghúzódik az erdőben, az áfonyabokrok között.

A Bányász

Végül egy a gyaloghídon átkelve elérjük a Bányászt, aki egy, a helyi hegymászók által csak „K5”-nek hívott magas sziklán áll. Természetesen Rokytnice bányászmúltjára utal, és mint a város szimbóluma, ő az utolsó őr, aki a Jizera-völgybe tekint le.

Aki erősen figyel, még a folyó csobogását is hallja, amint utat tör magának a lengyel határon lévő hegyekből, keresztül a vad völgyön, és még tovább. Közben elmerülhetünk a folyó fölé tornyosuló hegyek látványában, tehát méltó befejezése ez a túrának.

Mivel a fakitermelés, és a különböző fémek bányászata eleve tradíció a helyszínen, a szükséges anyagok jelentős része adott volt, ugyanakkor a kisebb részekből összeállított acélszerkezetek darabjait emberi erővel kellett a helyükre szállítani.

Az acélszerkezeteket speciális acélhorgonyokkal rögzítették a sziklákba, esetenként akár nyolc méter mély fúrásokkal. Az acélszerkezetek tölgyfa burkolást kaptak, az acél korlátokat feketére festették, és rozsdamentes acélhálóval egészítették ki.

Az Őrjárat
Helyszín: Rokytnice nad Jizerou, Csehország
Tervező: Mjölk architekti
Átadás éve: 2021

A kilátók területe:
A Róka: 17 m²
A Medve: 14 m²
A Birka: 9 m²
A Bányász: 10 m²

(Forrás: Mjölk architekti, fotók: Boysplaynice)

Ez is érdekelhet:

Egy túra, amit „a világ első hegyilevegő-sommelier-je” vezet

Svájcban feltalálták a legfurább foglalkozást – egy életmód-iskolát, ami lekörözi a skandinávokat is.

Járható-e a világ leghosszabb gyalogútja?

A világ leghosszabb gyalogútja 17 országon és hat időzónán vezet keresztül, de van néhány bökkenő. Ha mégsem sikerülne bejárni, ajánlunk helyette mást.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ez a lány nem idióta, csak hülye

Mit és hogyan egyél, hogy neked és a bolygónak is jó legyen? A WWF tippeket, egy séf recepteket ad

További cikkeink a témában