Svájcban feltalálták a legfurább foglalkozást – egy életmód-iskolát, ami lekörözi a skandinávokat is.

Többnyire a szemünket kényeztetik az utazási élmények, az orrunkat kevésbé. Ezen a helyzeten javít Patrick Stebler vállalkozása, aki a svájci Graubünden régiójában tart túravezetést, mint „a világ első hegyilevegő-sommelier-je”.

Stebler díjnyertes parfümőr, aki gyerekkora óta járja az alpesi vidéket, és rengeteg tapasztalatot halmozott fel olyasmikről, hogy

„melyik kanyon illata olyan, mint egy nyári reggel, és melyik erdő gyantás jegyei hatnak nyugtatóan”.

Beszél a levegő minőségét befolyásoló tényezőkről (tengerszint feletti magasság, páratartalom, növényzet, hőmérséklet) is. A hegyi levegő sommelier Graubünden kantonban – melynek fővárosában, Churban született – tart vezetést, a legolcsóbb 50 svájci frank (19 ezer forint)/fő, és a kanton nyolc különböző tájegységének illataira összpontosít. Olyan vidékekre látogatnak el, mint a 4049 méter magas Piz Bernina hegy, vagy híres síparadicsomok, mint St. Moritz.

Réteken, erdőkön, farmokon, mezőkön át vezet az út, mely közben megtapasztalható többek közt a vadvirágok és a gesztenye illata, a kakukkfűé a Safien-völgyben, a fenyőfáké Bergün Filisurban. Még egy, „A széna illata” című workshopra is befizethetünk, és van túra, amiben benne van az ebéd és helyi termékek kóstolása is.

(Borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Óra, bicska, bank, semlegesség, hegyek és farkas: a lélegzetelállító Svájc

Sok mindent elneveztek Svájcról, tudjuk, hogy pontosak, mint az órájuk, minden tud a bicskájuk, és rendületlenül semlegesek. Na meg vándorolnak a farkasaik. :( De emellett gyönyörű is az ország.

Hó helyett kaktusz borítja a svájci hegyeket

Az Alpok alacsonyabb területeit fele annyi ideig borítja hó, mint pár évtizede, jönnek az invazív fajok, amik simán elviselik a -10, -15 Celsius-fokot.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában