Nem nagy kunszt az összeset betartani.

Az elmúlt időszak mindannyiunk életében és szokásaiban rengeteg változást hozott. A legtöbben home office-ra voltak ítélve, így értelemszerűen több időt töltöttek otthon és valószínűleg kevesebb időt mozgással, mindehhez még az extra feladatokkal, valamint az azokkal járó stresszel kellett megküzdeniük a mindennapok során.

Nem csoda, ha a megváltozott élethelyzet pluszkilókat is hozott az életünkbe –egy kutatás szerint minden negyedik felnőtt, több mint 3 kilót hízott az otthonlét alatt, ami – ismételjük – a fentiek tekintetében egészen érthető.

Adunk, pontosabban – a Herbalife Nutrition kérdésére válaszolva – Antal Emese dietetikus (és szociológus) ad négy tippet, hogy kerülhető el az elhízás, ha még mindig home office-ra vagyunk ítélve, vagy ha egyszerűen csak a bennünk megbújó félsz miatt korlátozott a mozgásterünk.

1. Tudatosság és rendszeresség

A tudatosan és rendszeresen étkezzünk,  valamint hagyjunk időt egy egészséges reggelinek. Tervezzük meg az étrendünket, például

„reggelire készíthetünk egy szendvicset színes zöldségekkel, főtt tojással, zabkását gyümölcsökkel, vagy egy teljes értékű shake-et, amelyben ugyanúgy megtalálhatók az értékes tápanyagok és tényleg energiát ad, napindító löketet jelenthet nekünk, ahhoz, hogy a későbbiekben is bírjuk a strapát.

2. Változatosság az immunrendszer támogatására

Mindig fontos, de az aktuális helyzetben pedig szinte létszükséglet immunrendszerünk védelme és támogatása, amit a dietetikus szerint változatos táplálkozással (és a rendszeres testmozgással) tudjuk a leghatékonyabban védeni:

„A vitaminok és ásványi anyagok, mint a C-, D-vitamin, különböző antioxidánsok, nagyon fontosak, de oda kell figyelni a megfelelő fehérje-, és folyadékbevitelre is, ami napi 8-10 pohár folyadékot jelent”

– ezek együttesen tudják támogatni az immunrendszer megfelelő működését.

3. Mértékletesség

Bár már egészen kinyílt a világ, de bennünk van a félsz, vagy más egyéb miatt még mindig korlátozott a mozgásterünk, akkor kevesebb mozgásra van lehetőségünk, ebben a helyzetben pedig csökkentenünk kell a bevitt kalória mennyiségét, hiszen, ha azonos mennyiségű táplálékot fogyasztunk, de kevesebbet mozgunk, az hízáshoz vezethet.

Az adagok csökkentésére számos praktikát alkalmazhatunk, ezek egyike, hogy válasszunk kisebb tányért, mert az nagyobbnak fog tűnni, szemünket becsapva kevesebbet eszünk, azaz nem viszünk be extra kalóriát.

4. Egészséges nassolás

A pluszkilók szempontjából az egyik legnagyobb veszélyt a magas kalóriatartalmú édességek és nassolnivalók jelenthetik,

ha az étkezések között feltétlenül szeretnénk valamit fogyasztani, érdemes okosan nasikat választani, például gyümölcsöt, olajos magokat, egészséges snackeket, amelyek segíthetnek fenntartani a testi és lelki erőnlétünket.

Ez a legolcsóbb és leghétköznapibb módszer a fogyáshoz

Heti 1400 kalóriát spórolhatsz a vízzel, mondják az amerikai szakemberek.

(Forrás: Herbalife Nutrition, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában