Végtelen, spontán fény- és hangélményt hozhatsz létre New York új, tíz egységből álló installációjával, amit a közösségi élmény megteremtésére terveztek.

Június 21-ig egy új, fénnyel, hanggal és mozgással operáló közösségi installációval lehet bíbelődni a New York-i Three World Trade-ben, a Cortlandt Wayen. Az oPTIK nevű interaktív látványosságot az Urban Conga dizájnerei tervezték, egy pofonegyszerű felismerés nyomán:

ha az emberek akár csak egy kicsit is manipulálhatják az általuk elfoglalt teret, nyomban nagyobb felelősséget éreznek iránta.

Lényegében egy nyílt végű játék, ami serkenti a közösségi aktivitást, és pozitív irányban befolyásolja a városlakók épített környezethez való viszonyulását. Mert mit is csinál az oPTIK? Kizökkent a hétköznapi rutinból, át a játék állapotába (ami persze itt felnőttekre is érvényes), ezzel segítve elő a térhez való újfajta viszonyulást.

A giroszkópok formája és működése ihlette oPTIK több tengelyen forgó gyűrűk sorozata, amely végtelen játéklehetőséget nyújt. A kétméteres formák középső gyűrűjébe egy fóliát építettek, ami nappal tükrözi a környezetét, éjszaka viszont megtöri a fényt, és sajátos szűrőn át mutatja a tájat a szemlélődőnek.

Nemcsak végtelen fényjátékot eredményez a forgatás, de minden 15 foknál zenei hangok is megszólalnak.

Tíz egységből áll az installáció (egyaránt másfél méter szélesek és hosszúak, két méter magasak, és három gyűrűből állnak), és mind egy-egy saját hangszert szólaltat meg a dobtól a zongoráig. Éppen ezért a járókelők késztetést éreznek mindegyik installációt kipróbálni, így óhatatlanul is beszélgetésekbe bonyolódni, zenét, fényjátékot létrehozni.

Mindegyik gyűrűben van egy érzékelő a fő forgásponton, ami egy kis mikroszámítógéphez csatlakozik, és forgatáskor beindítja a zenei hangokat és a fényeket. Mindegyik egység akár ezer hangjegyet is képes lejátszani.

oPTIK
Megrendelő: NYC Downtown Alliance
Dizájner: The Urban Conga (Serge Maheu közreműködésével)
Átadás: 2023
Helyszín: Cortlandt Way, New York, NY 10007
Projekt méret: 10 egység, mindegyik másfél méter széles és hosszú, két méter magas
Fotók: Sara Kerens

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában