A skandináv életmód-iskolák átvették az uralmat, de nagy tévedés volna azt gondolni, hogy a mediterrán népektől ne lehetne tanulni.

A Hygge, Lagom, Friluftsliv és társai mindannyiunk tudatába beférkőztek az elmúlt években, méltán persze. Na de attól még hiba volna azt gondolni, hogy a mediterrán népeknek nincs mondanivalója a nagybetűs életről, pontosabban arról, hogyan kell élvezni az életet, és felfedezni benne a jó dolgokat.

Erre hívta fel a figyelmet Jade Bonacolta életmód-tanácsadó, aki hét itáliai koncepciót gyűjtött össze, ami szebbé teszi a mindennapjaidat:

Dolce far niente – Édes semmittevés

Élvezd a pillanatot anélkül, hogy hasznosnak vagy szorgosnak kellene lenned. Szakíts időt a feltöltődésre, a legjobb ötletek egyébként is bizonyítottak akkor születnek, amikor az agy relaxált állapotban van.

L'appetito vien mangiando – Evés közben jön meg az étvágy

Néha egyszerűen csak el kell kezdened valamit, hogy megjöjjön a motivációd a folytatáshoz. Szóval ne várj az ihletre, csak kezdd el, a többi jön magától.

Chi va piano, va sano e va lontano – Aki lassan jár, biztosabban célba ér

Az állandóság fontosabb az intenzitásnál. Haladj egyenletes tempóban, hosszú távon sokkal többre mész vele, és nem égsz ki.

Non tutte le ciambelle riescono col buco – Nem minden fánkhoz jut lyuk

Nem minden megy terv szerint, fogadd el, ha valami másképp alakult, mint ahogy szeretted volna – pláne mert még így is lehet finom.

Anni, amori e bicchieri de vino - non si contanto mai – Évek, érzelmek és borok nem megszámlálhatóak

Az élet rövid, becsüld meg és élvezd a legszebb pillanatait. Jade szerint kicsit az is benne van a mondásban, hogy sosem vagy elég öreg változtatni magadon.

Meglio soli che male accompagnati – Inkább egyedül, mint rossz társaságban

Egy vagy abból az öt emberből, akivel a legtöbb időt töltöd, szóval válassz körültekintően. Az önbizalom legegyértelműbb jele, ha valaki jól érzi magát egyedül.

A tavola non si invecchia – Az asztalnál nincs öregedés

A jó ételek és a jó beszélgetések fiatalon tartanak, mert olyankor szinte megáll az idő. Tehát a kapcsolataid minősége határozza meg az életed minőségét.

(Fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A kétezer éves kínai életfilozófia, ami aktuálisabb, mint valaha

Szinte semmi erőfeszítésedbe nem kerül, és sikeresebbé tesz, mondja a pszichológus.

Ha nem is művészet a semmittevés, de kreatívabbá tesz, és segít jobb döntéseket hozni

Tanuljunk meg semmit tenni, írjunk not to do listet, gyakoroljuk a csoportos semmittevést! Ezeket javasolja a holland életmódiskola, a nisken, aminek meglepően sok gyakorlati előnye is van.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés