Nyolc és fél helyett egy euró a napijegy nyáron, ami minden tömegközlekedési eszközre érvényes.

Olcsóbb tömegközlekedéssel ösztönzi az autók lerakását Amszterdamban a helyi közlekedési vállalat, a GVB.

Nem kicsit olcsóbb az ár: 8,5 helyett 1 euró a napijegy a nyári hónapokban, amiért minden villamos-, busz- és metróvonal használható.

Az intézkedést az Amszterdamban élők és dolgozók vehetik igénybe, és a városi övezeten túl érvényes számos elővárosban (Duivendrecht, Schiphol, Amstelveen, Diemen és Weesp).

„Egyre több elektromos busz van a flottánkban, vadonatúj villamosaink vannak, sokminden jól alakult a tömegközlekedésünkben – mondja a GVB kereskedelmi igazgatója, Ellen Swinkels. – Ideje ismét kipróbálni egy teljes napra a tömegközlekedést.

Egy euróért keresztül-kasul utazgathatsz Amszterdamon 24 órán át. Ennyiért parkolni sem tudsz.”

A GVB reményei szerint a nyári hónapokban kevesebb autó lesz a város útjain, ellenben több utasuk lesz. A vállalatot a pandémia idején komoly károk érték, melyekből még mindig nem lábalt ki teljesen. Aki élne az egyeurós napijeggyel, a GVB honlapján jelentkezhet érte egészen Augusztus 26-ig. A jegyek legkésőbb szeptember 30-ig érvényesek.

A szárnyaló infláció több európai kormányt és tömegközlekedési vállalatot olcsóbb vagy akár ingyenes nyári közlekedési lehetőségek kezdeményezésére sarkall. Németországban júniusban vezettek be kilenceurós vonatjegyeket, míg a spanyol kormány a múlt héten tett ingyenessé számos rövidtávú vasúti járatot.

Hasonló kezdeményezést ugyanakkor sem a holland kormány, sem a Holland Vasút nem tervez: az infrastruktúráért és vízmenedzsmentért felelős minisztérium szerint egy hasonló intézkedés legalább négymilliárd eurójába kerülne a holland adófizetőknek, és kérdéses, mennyi embert ösztönözne vonatozásra. A vasúttársaság szóvivője annyit tett hozzá, hogy ők biztosan nem tudnak finanszírozni egy ilyen programot.

(Forrás: iamexpat.nl, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával