A növények csak a fényspektrum egy részét használják a fotoszintézishez, ezért egy svájci cég speciális napelemet tervezett üvegházakba, ami a növényeknek is jó, és ugyanannyi áramot termel, mint a hagyományos panelek.

A növények csak a fényspektrum egy részét használják fel a fotoszintézishez, a fennmaradó rész visszanyerhető, és felhasználható napenergia előállítására. Ezen felismerés alapján fejlesztette ki a Voltiris a maga moduljait, amelyekből a biztató kezdeti eredmények után már építettek is egy kísérleti létesítményt a svájci Graubündenben.

Leegyszerűsítve: a növények a fényspektrum vörös és kék részét használják, a Voltiris szűrői ezért átengedik ezeket, míg a zöld és közeli infravörös hullámhosszokat a napelemek felé irányítják. A növényekhez így eljut az összes, számukra szükséges fény, miközben a rendszer termeli a megújuló energiát.

Két szabadalom teszi egyedivé és jól használhatóvá a rendszert: egy, a napfényt hatékonyan koncentráló optimalizált optikai rendszer, illetve egy tető alatti használatra tervezett napenergia-követő eszköz, ami 40 százalékkal meghosszabbítja a napenergia-termelés időtartamát, és az üvegház energiaszükségletének 60-100 százalékát fedezi, fűtési rendszertől függően.

Az alpesi országban üvegházat kell építeni a fényt és meleget igénylő növények – paradicsom, uborka, paprika – termesztéséhez, csakhogy ez rengeteg energiát fogyaszt.

„Egy öthektáros üvegház fűtése éves szinten 1,5 millió svájci frankba kerül – mondta Nicolas Weber, a Voltiris CEO-ja. – Ugyanennek az éves szén-dioxid-kibocsátása megfelel kétezer emberének.”

Az országszerte több ezer hektáron gazdálkodó svájci gyümölcs- és zöldségtermesztők szövetsége célul tűzte ki, hogy 2040-ig minden fosszilis energiahordozót kiiktat a mezőgazdasági folyamatokból – ehhez nyújthat alapvető segítséget a Voltiris rendszere, amely követi a nap járását, és ugyanannyit termel, mint a hagyományos társai.

Idén nyáron már le is szüretelték a Voltiris rendszere segítségével termesztett első zöldségeket, miközben Weber elmondása szerint a cég már dolgozik „az egyes növények igényei alapján kezelt fényvisszaverő üvegeken, hogy még tovább javuljanak a hozamok”.

Az eddigi kísérletek alapján a rendszer a jelenlegi formájában négy-hét év alatt térül meg, a cég pedig további kísérletek után a jövő év második felében tervezi piacra dobni a termékét.

(Forrás: Techxplore, fotók: Voltiris)

Ez is érdekelhet:

A budapesti tetők két és fél Paksi Atomerőmű kapacitását rejtik

Elkészült a Budapest Szolár Térkép, így már te is megnézheted, milyen napelemes potenciál van a házad tetején. Ha meg sokan élnek a lehetőségeikkel, a város közelebb kerül a 2030-as klímacéljaihoz.

Titkos küldetésen Marokkóban: oda-vissza átkeltem az Atlaszon, de nem mondhatom meg, mit láttam

Marrakeshben leszállni, majd átzötyögni oda-vissza az Atlaszon egy kisbuszban Ourzazate-ba és vissza nem tipikus turistaprogram, viszont érdekes kaland.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában