Egy-egy kijárós macska több mint száz állatot öl meg egy évben.

Ausztráliában a házi macskák százmilliószámra pusztítják az őshonos állatokat egy helyi kutatás szerint. A pénteken közzétett jelentés megállapította, hogy évente országosan 323 millió állattal, köztük madarakkal végeznek a macskák, mivel a gazdik nagy többsége hagyja szabadon kószálni kedvencét. A szám 34 százalékkal magasabb a 2020-as vizsgálat során mért 241 milliónál.

A vadon élő állatok halálának ugrásszerű növekedését a kutatók a koronavírus-járvány idején tapasztalt megnövekedett kisállattartási kedvre vezetik vissza: a macskák száma a kontinensen 5,3 millióra ugrott.

Úgy ítélik meg a tanulmány szerzői, hogy a felelős állattartás jogi kereteinek megteremtésével a törvényhozóknak is foglalkozniuk kell, akár a napi 24 órás kijárási tilalom bevezetését is érdemes lehet megfontolni a macskák számára.

Az ausztrál főváros térségében (ACT) például jogszabály írja elő a macskák szabad mozgásának korlátozását, Victoria államban pedig a helyi önkormányzatok fele adott ki valamilyen korlátozó rendelkezést. Más államokban eddig a törvényhozási korlátozások nem tettek lehetővé hasonló szabályozást. A kutatásban részt vett egyik szervezet, az Invazív Fajok Tanácsa szerint,

ha csak Sydney térségében bevezetnék a macskák napi teljes kijárási tilalmát, máris mintegy 66 millió őshonos állatot menthetnének meg évente.

A három kutatóintézet által közösen készített, az invasives.org.au weboldalon közzétett beszámoló szerzői a gazdik nagyobb felelősségére hívtak fel, mivel a macskatartók 71 százaléka hagyja szabadon lófrálni állatát. Az ausztrál háztartásoknak körülbelül az egyharmadában tartanak kisállatot, ezek felében legalább kettő vagy annál több is van.

Évente e macskák mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során. Közülük körülbelül 40 valamilyen hüllő, 38 madár és 32 emlős.

(Forrás: MTI. A képek illusztrációk.)

Ez is érdekelhet:

Miért viselkednek ilyen furcsán a macskák?

Uralkodnak az embereken és az interneten, mi pedig csodáljuk őket.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában