Csak hogy tudd, hogy várd a gluténmentes rokont karácsonykor.
Egészen komoly kihívást jelent egy gluténérzékeny rokont megvendégelni, pláne karácsonykor, az ünnep bejglik és sütik időszakában. A jó hír viszont az, hogy a gluténmentes vendégvárás egyszerűbb, mint gondolnád, viszont van pár tévhit, amit ideje lerombolni, mielőtt nekilátsz a vacsorának – mutatjuk is:
#1 Gluténérzékenyek Titkos Társasága
Ha nem éled, nem tudhatod. Mintha a gluténérzékenyek egy titkos szekta tagjai lennének, és a nem beavatottak nem tudhatják, hogy kell egy mentes ételnek nekifogni, sőt, az erről való tudás vetekszik az emelt szintű atomfizikával.
Ez szerencsére nem így van, hiszen rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes – sőt a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen:
a halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja.
Megjegyeznénk, hogy a halászlé esetében hanyagold a tésztát és a halat se forgasd paprikás lisztbe, de a hagyományos magyar ételek egy része, mint a rakott- és paprikáskrumpli valójában a gluténmentes étkezésben is szerepel. A keresztszennyeződésre ettől függetlenül figyelni kell persze.
#2 Drága és íztelen
Természetesen az ünnep nem is ünnep sütihalmok nélkül, de a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az ízek kavalkádjáról, ugyanis már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki könnyen varázsolhat mentes desszertet az ünnepi asztalra.
Ugyanakkor fontos, hogy nemcsak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondolod végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.
Garantáltan gluténmentesek a Haas Natural alapanyagok és a pudingok, így a madártej, pohárkrém vagy egy egyszerű kevert sütemény is gyorsan elkészül a hagyományos receptükkel, csak gluténmentesen.
#3 Péksütemények tiltólistán
Az biztosan megvan, hogy a kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos be kell látni, hogy a búzalisztes fehérkenyér állagát nem lehet elérni mentes lisztkeverékekkel – mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.
Viszont nem kell rögtön kétségbeesni, lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, járj utána, milyen gluténmentes lisztekre van szükség az ehető eredményhez.
Hozzátennénk, nem biztos, hogy a kenyérsütéssel lenne érdemes elsőre próbálkozni.
#4 Egy falat nem árt!
A gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100%-os, életen át tartó diéta nyújt megoldást.
Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszútávon komoly egészségügyi kockázattal járhat.
Éppen ezért fokozottan figyelj rá, hogy...
- a gluténmentes ételeket mindig külön készítsd el, mindig külön kezeld, ne tedd egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántotthúst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny.
- Ha neki főzöl, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezed, hiszen így kerülheted el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, plusz saját dolgodat is megkkönyítheted.
#5 „Fogyózom, ezért vagyok gluténmentes diétán”
Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is.
Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magad készíted.
A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok.
Hozzátennénk, hogy gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.
Ha további infókat szeretnél a gluténmentes sütésről, látogass például ERRE az oldalra.
És az tudod, hogy...?
(Forrás: Ed.Haas, fotó: Getty Images)