Ráadásul a legveszélyeztetettebb falvak területén értek el jelentős eredményt.

Egy új tanulmány szerint segíthet az erdőirtások megfékezésében az őslakos közösségeknek a műholdas technológia:

az Amazonas őserdő perui őslakosait természetvédő csoportok látták el okostelefonokkal és műholdas adatokkal. A technológiának köszönhetően a projekt első évében felére sikerült csökkenteni a kiirtott fák mennyiségét.

A bányászat, a fakitermelés és illegális növénytermesztés miatt évtizedek óta folyik az erdőirtás a térségben. Az elmúlt negyven évben a kormányok és környezetvédők komoly beruházásokkal váltottak a műholdas technológiára, hogy az erdőirtásokat követni tudják.

A kutatók a perui Amazonas vidékén fekvő 76 faluból 39-et véletlenszerűen jelöltek ki az új megfigyelési programban való részvételre. A kiválasztott falvak mindegyikében három embert képeztek ki a technológia használatára, és megmutatták a közösségeknek, hogyan járőrözzenek az erdőirtások felkutatására.

Amikor a műholdas információk azt jelezték, hogy egy adott területen erdőirtás folyik, a fényképeket és a GPS-koordinátákat USB-meghajtókra töltötték, és futárokkal szállították az Amazonas folyón. Az információkat letöltötték okostelefon-alkalmazásokra, amelyek a közösség járőreit a gyanús helyszínekre irányították. Amikor a járőrök megerősítették az engedély nélküli erdőirtást, jelentést tettek a közösségi tagok közgyűlésének, hogy eldöntsék, mit tegyenek.

Ha az erdőirtásban drogkereskedők voltak érintettek, a közösség felvette a hatóságokkal a kapcsolatot. Ha a fakitermelés nem jelentetett nagy kockázatot, a közösség tagjai maguk is közvetlenül be tudtak avatkozni a megállításába, és a földjükre betolakodók kitessékelésébe.

A kutatás szerint az új módszerrel az első évben 52%-kal kisebb volt a kiirtott erdőterület nagysága, a második évben pedig 21%-kal csökkent

– a tanulmány szerzője, Jacob Kopas szerint ez jelentős eredmény:

„Az őslakos közösségeknek az első évben átlagosan 8,8 hektár erdőirtást sikerült megakadályozniuk. És éppen a legveszélyeztetettebb falvak területén csökkent a leginkább az erdőirtás.”

A Loreto regionális őslakos szervezet (ORPIO) elnöke, Jorge Perez Rubio kiemelte, hogy a kutatás bebizonyította, hogy a közösségek felszerelése a korszerű technológiával és felkészítésük a technológia használatára segít az erdőirtások visszaszorításában az őslakosok területein.

Eközben...

A jegesmedvék már nem tudnak hova menni

Olvadni kezdett, ráadásul a véltnél gyorsabban a jegesmedvék utolsó menedéke.

(Forrás: BBC News, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Miért jó szoftverfejlesztőnek lenni?