Pofonegyszerű eszközökkel is lehet változatosabban, tudatosabban, egészségesebben és fenntarthatóbban táplálkozni. És ehhez most kapunk egy nagy adag segítséget.

Három éve tervezget egy edukációs kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard. Eleinte a pandémia miatt akadozott a projekt, most viszont szárba szökkent végre: Ki Mit Tesz – a konyha körül: zöldügyek, egészség, tudatosság címmel elindult a kampány, melynek lényege benne van a címében, azonfelül pedig „hasznos, könnyen érthető és konkrét eszközrendszert” ad azoknak, akik hajlandóak akár apróságokat is megtenni.

Arról, hogy az egész koncepció működőképes lehet, személyesen győződtünk meg a Lexington Loftban – az újrahasznosított helyszín maga is szimbolikus volt.

Petur András, Bánhalmi Kata, Thuróczy Szabolcs és Ónodi Eszter a Lexingtonban
Újságírók a Lexingtonban

A gasztronómiai vállalkozókat, szakembereket, gyártókat és érdeklődőket összekötő tudásmegosztó közösséget, a Piqniqet az egyik alapító, Bánhalmi Kata képviselte, megjelent három séf (róluk picit később) és két színész sztárvendég is: Ónodi Eszter többek között arról az időszakról mesélt, amikor

elege lett a borzalmas színházi büféből, és elhatározta, hogy besorol a dobozosok táborába, és egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges ételeket visz majd magával.

Ezt a lépést sokan ismerjük, de az egészséges étkezés nagyon összetett kérdés: a kampány foglalkozik a húsfogyasztással, a szezonalitással, a helyi alapanyagokkal, a fenntarthatósággal, a zero waste-tel és az élelmiszer-biztonsággal is. Thuróczy Szabolcs, a másik színész

egy sokkoló élményét idézte fel: New Yorkban éjjel sétálva látta, ahogy minden étterem mögé kitesznek „több tonnányi ételhulladékot” fekete zsákokban, és eléggé beleszédült, amikor képzeletben összeadta a teljes város, sőt a teljes világ élelmiszer-hulladék termelését.

Ez csak két példa a fent sorolt kategóriákból, de már ennyiből is egyértelmű: változtatnunk kell.

Talán szimbolikus is, hogy a rendezvényt éppen azon a napon tartották, amikor a Föld népessége átlépte a nyolcmilliárdot. Ha ennyi ember el akarunk látni, nem engedhetjük meg a pazarlást, a szeméttermelést, és tanulnunk kell néhány hasznos módszert.

Mert azért ne tagadjuk: a fenntarthatóság és az egészségtudatosság nehezen megfogható témakör, amit ráadásul rengeteg téves előítélet is övez.

A Piqniq azonban célba veszi az alábbi tévhiteket, előítéleteket:

 • A felelősebb élet bonyolultabb és drágább az eddig megszokottnál, és nagyon körülményes a fenntartható termékek beszerzése.
 • A hússzegény életmód rengeteg lemondással jár.
 • Az egyes ember szemléletváltásának nincs globális hatása.
 • Városi emberként esélyünk sincs arra, hogy valódi kapcsolatunk legyen az asztalukra kerülő étellel.

A legtöbben szeretnénk tenni egy élhetőbb jövőért, de a legtöbbünk nem tudja, milyen eszközeik vannak ehhez, és mik lehetnek az első lépések. Ezért is lépett ki kicsit a Piqniq a B2B státuszból, és szól egyre közvetlenebbül a nagyközönséghez.

Így jutottunk el a Lexingtonba, ahol három lelkes, és a témában elkötelezett séf Tischler Petra (Costes Downtown), Makai Edina (Salt) és Keve Márton (101 Bistro) sütöttek, főztek, magyaráztak, tálaltak, kérdeztek és válaszoltak.

A három séf: Tischler Petra, Keve Márton és Makai Edina

Végigmentünk egy hétfogásos menüsoron, de előtte mindenről megtudtunk, micsoda, hogyan készült, miért előnyös egészségi/környezeti szempontból. Például kiderült, hogy a magunk termelte vagy megbízható forrásból származó (értsd: nem permetezett) zöldségek héja simán ehető. Egy alapos leöblítés után chipset süthetünk belőlük, de például a menüsorban volt krumpli héjából főzött leves is – benne a krumpli belsejéből készült gnocchival, ami sokkal finomabb volt a bolti csomagolt változatnál.

Akadt húspótlék is zellerből – azért legyünk őszinték: itt kellett némi jóindulat és képzelőerő, hogy valódi húsnak érezzük. Ugyanakkor nem is feltétlenül az ízek másolása, utánzása a cél:

néhány összetevő egyszerűen csak színében, tálalásában idézi meg a húst, a lényeg az összhatás, az élmény változatossága.

Mindenesetre a héj felhasználása csak egy módszer a sok közül, de kapásból kevesebb hulladékot, olcsóbb étkezést és nagyobb változatosságot jelent. Kiemelték a közösségi kertek szerepét is, azt, hogy akár tízemeletes panelházak közt is lehet jó minőségű zöldséget termelni, és akik ezzel foglalkoznak, szemmel láthatóan jól érzik magukat közben, közösséget is építenek.

Másfelől egy ilyen edukációs délelőttből befogadhatatlan, telefonkönyv-hosszúságú szöveg születhetne, de a Piqniq Budapest kampánya erre is gondolt: hatrészes edukációs videósorozatot készített, ahol részletesebben és gyakorlatiasabban beszélnek egy-egy témakörről. Már az általunk látott ízelítőből is egyértelmű, hogy legalább egy-két szokásunkon könnyen lehet változtatni, a videókból viszont célzottan kiválaszthatod a téged jobban érdeklő vagy közvetlenebbül érintő témaköröket.

Helyi alapanyag

Tévhit: Nem számít, honnan származik a zöldség vagy a gyümölcs, a lényeg, hogy sokat fogyasszunk belőle.

 • Ha szupermarketbe mész, nézd meg az áru eredetét, mielőtt megveszed! Keresd a csomagolásmenteset, ha tudsz, válassz lédig terméket, használj saját vászonzsákot!
 • Ma már mindenhol elérhetőek a termelői piacok. Iktass be a mindennapjaidba egy piactúrát, és fedezd fel a helyi termelők kínálatát!
 • Alkalmazkodj a szezonalitáshoz! Bár kecsegtető lehet decemberben a görögdinnye, sokkal több tápanyaghoz jutsz, ha az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt választod!
 • Nem kell megijedni az ütődött, szépséghibás termékektől. Nem mindig a tökéletes a legfinomabb, legédesebb!
 • Válaszd a fenntartható gazdaságokat, amelyek a környezetet figyelembe véve, természetes módszerekkel dolgoznak!

Zero waste

Tévhitek: A háztartási hulladékom csak egy kis morzsa az ipari méretű élelmiszer-pazarláshoz képest. Pont én legyek tudatos?

 • Az a legkevésbé káros a környezetre, amit nem veszel meg feleslegesen.
 • Tárold az élelmiszereket megfelelő helyen és módon, hogy a lehető legtovább frissek maradjanak!
 • Ha van maradék főtt étel a hűtőben, próbálj belőle új ételt készíteni!
 • Próbáld ki a komposztálást a kertben, vagy keress fel egy közösségi komposztálót a környékeden!
 • Amit először hulladéknak gondolsz, nézd meg, hogy hogyan hasznosítható újra akár a háztartás egy másik pontján!

A fenntarthatóság ára

Tévhit: Minek költsek a minőségre, ha ugyanazt megkapom olcsóbban is?

 • Ne hagyd, hogy elbátortalanítsanak az olyan közhelyek, hogy „Mit tehetnék én, a saját háztartásomban, amikor a nagyvállalatok ipari méretekben szennyezik a környezetet?
 • Minden kezdeti, kis erőfeszítés előbb-utóbb összeadódik.
 • Mindig gondold át, hogy a megvásárolandó termékre valóban szükséged van-e! Így nemcsak a pénztárcádat kíméled meg, de elkerülöd a felesleges dolgok halmozását!
 • Élelmiszerek esetében ne hagyd tönkremenni őket: tartósíts, konzerválj!
 • Kevesebb, de minőségi terméket vegyél, ne sok, olcsó, de hamar kidobásra ítélt eszközt!
 • Kezdd el beiktatni a többször használatos termékeket a mindennapokba: vászontáska, kulacs, zöldségháló stb.! Elsőre ugyan odafigyelést igényelnek, de hosszú távon beépül a napi rutinba.
 • Csökkentsd a szemetet a háztartásban, nézz utána, hogy a leggyakrabban használt dolgaidnak van-e fenntartható vagy fenntarthatóbb alternatívája! Legyen alapvető a szelektív hulladékgyűjtés nálad!

Szezonalitás

Tévhit: Sárgadinnye télen, paradicsom tavasszal – büntetlenül élvezhetjük a globalizáció előnyeit.

 • Nemcsak pénztárcabarát, de az egészséged szempontjából is lényeges, hogy idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyassz!
 • A szezonban fogyasztott ételek sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a messziről érkezett alapanyagok.
 • Keresd a helyi termékeket! Így nemcsak biztos lehetsz a frissességben, de a hazai előállítókat is támogatod!
 • Kerüld az előre felvágott, hámozott, adagolt zöldséget és gyümölcsöt – a mosás, darabolás, extra hűtés és a csomagolás miatt sokkal drágább az így megvásárolt termék, és egyáltalán nem környezetbarát!
 • Tervezd meg a bevásárlásodat, hogy annyit és abból vegyél, amire ténylegesen szükséged van és biztosan el is fogyasztod!
 • Tartósíts, fagyassz le alapanyagokat, amikor kedvező áron jutsz hozzá a szezonban!

Hús

Tévhit: Csak egy húsos étel lehet teljes értékű fogás.

 • Vásárolj tudatosan, inkább kevesebb, de magas minőségű terméket!
 • Keresd a helyi, fenntartható gazdaságból származó alapanyagokat! Ugyan drágább, de a megfelelő körülmények között tartott állat húsa táplálóbb, a sütési veszteség elenyésző, így egységnyi húsból több jut a tányérra.
 • Tartósíts, konzerválj vagy fagyassz le alapanyagot, amikor olcsón tudod beszerezni! Az ételeket előre elkészítve és lefagyasztva is megelőzheted a lejárt hús kidobását.
 • Minden húsos ételnek van zöldségből készült alternatívája. Próbálj ki húsmentes recepteket!
 • Próbáld ki a húsokat prézli és nehéz köretek nélkül! A roston sült húsok a megfelelő zöldséggel társítva teljes értékű étkezést biztosítanak.

Élelmiszerinfó

Tévhit: Minden rossz, ami E betűvel kezdődik a címkén, a lejárt termék pedig menjen a kukába!

 • Ismerkedj meg a legfontosabb adalékanyagokkal! Így láthatod majd a termékek címkéjén, melyek természetes összetevők és melyeket érdemes kerülni!
 • Mindig légy résen, ha valami gyanúsan olcsó! Elképzelhető, hogy az előállítása miatt a szervezeted számára megterhelő anyagokat tartalmaz, vagy óriási az ökológiai lábnyoma.
 • Nem minden bio és zöld, amire ráírják! Járj utána a hivatalos jelöléseknek, hogy megbizonyosodj róla, valóban fenntartható-e az élelmiszer, amit leveszel a polcról!
 • Ne ijedj meg, ha közeli lejáratú termék kerül a kezedbe! A minőségmegőrzési idő utáni termékek még bátran fogyaszthatók, ha nem tapasztalsz rajtuk elváltozást!
 • Érdemes követni a tárolási útmutatót, hiszen így tudod a leghatékonyabban megőrizni az élelmiszerek frissességét!

Kicsit olyan érzésünk is van, már azzal is teszünk valamit, ha gondolkozunk a kérdésről – de ez a kampány tényleg segíthet a kezdő lépésekben.

Ez is érdekelhet:

Újraosztotta a csillagokat a magyar éttermek között a Michelin Guide. Van egy vidéki kétcsillagosunk is!

A szokásos csillagszórózás mellé most először adott ki csak Magyarországnak szentelt gasztro-útikalauzt a Michelin Guide, 33 magyar település 62 éttermével.

És ezt olvastad már?
Modellként és dj-ként is dolgozik ez a lány
További cikkeink a témában