Szétszerelhető, szállítható, újrafelhasználható és átalakítható stadion készült Londonban.

A kelet-londoni Erzsébet Királynő Parkban megnyílt az ABBA virtuális visszatérésének otthont adó 3000 férőhelyes aréna. A főként fából készült ideiglenes létesítményt a STUFISH Entertainment Architects tervezte, kifejezetten az ABBA Voyage koncertekre, ahol a zenekar virtuális avatárjai 40 év után először játszák az együttes dalait.

Az építményt a high-tech show-val együtt dolgozták ki, hogy a legtöbbet hozzák ki a közönség számára a hibrid (digitális-valós) előadásból.

Ám a show után a hatszögletű elemekből álló aréna leszerelhető és újrafelhasználható a londoni előadások után.

Az aréna öt évig áll majd a jelenlegi helyén, ahol később lakásokat építenek majd. Két évvel ezelőtt úgy kapott hatósági engedélyeket a terv, hogy az átmeneti jellege miatt semmilyen kompromisszumot nem lehet kötni minőség vagy anyaghasználat terén. Az épület küldetése így elmosni a határokat az élő előadások és az avatar technológia között.

Az ABBAtars showműsorát George Lucas vizuális effektusokkal foglalkozó cége, az Industrial Light & Magic készítette. A négy zenész* mimikáját és mozdulatait mozgásrögzítő technológia utánozza le pontosan.

Az együttesnek így nem kell végigcsinálnia egy strapás turnét, viszont a rajongók mégis visszakapnak valamit belőlük és az új dalaikból, ráadásul valós, élő zenekar is játszik majd a show-n.

A „szórakoztatás építészetére” szakosodott Stufish stúdiót Mark Fisher alapította, és jó néhánnyal dolgozott már a popszakma legnagyobb nevei közül (Black Sabbath, Elton John, Lady Gaga, U2, Beyoncé, Madonna, Rolling Stones, Pink Floyd. A londoni-hongkongi központú építésziroda ezen kívül egy virtuális színházi projekten is dolgozik, aminek a távolságtartás biztosítása az egyik fő feladata.

*Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad.

(Forrás: The Spaces, Stufish, látványtervek: Stufish)

A Real új stadionja nem pop-up, de az is új szint:

Történelmi fordulóponthoz érkezett a Real Madrid

Máris bevételt termel a Real Madrid új stadionja, pedig csak decemberben tervezik átadni. Pérez elnök szerint ezzel fordulóponthoz érkezett a klub történelme.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés