Azoknak, akik először látogatnak el a cseh fővárosba, a legfontosabb tanácsunk a következő: a szállásodat elfoglalva pakolj le, bújj bele a legkényelmesebb cipődbe, aztán az útikönyvedet a hátad mögött hagyva köszönj el a portástól; Prágában ugyanis el kell tévedni.

Amint leszálltál a villamosról vagy feljöttél a metróból a Vencel téren (Václavské námestí) - ami optimális kiindulópontja a felfedezésnek -, állj meg egy pillanatra a mindig forgalmas főutca oldalában, és gondolkodj el egy percre! A tér egyik végében trónoló Nemzeti Múzeum tekintélyt parancsoló épületétől állandó turistaözön kígyózik a Moldva irányába. Ha be akarsz állni a minden sarkon a fényképezőgépe után matató bámészkodók sorába, azzal sem lősz nagyon mellé, hiszen Prága kulturális és építészeti szempontból is Európa egyik csúcsa.

Mi mégis arra biztatunk, hogy ahelyett, hogy csatlakoznál a legnagyobb igyekezetük ellenére is csak a felszínt kapargató tömeghez, bátran fordulj le az első sarkon, és a szájtáti masszát hátrahagyva vesd bele magad a vidáman kanyargó utcácskák ölelő karjaiba!

Szabadfogású városnézés

Az útikönyv eldobása persze nem azt jelenti, hogy vakon mászkálsz a városban. Az a legjobb, ha egy előzetes olvasgatás formájában magadba szívod a nélkülözhetetlen tudnivalókat. Érdemes, Prága történelme ugyanis elképesztő, legendás és rejtélyes sztorik sorozata. Napközben viszont sokkal jobban jársz, ha elengeded a frekventált helyek kínálta kapaszkodókat, hiszen így nem csak egy standard városlátogatás emlékével, hanem egy feledhetetlen élménnyel a zsebedben térhetsz haza.

Egy eldugott utcasarkon balra fordulva akaratlanul is belebotlasz az Óváros téren lévő Városházába, ugyanúgy, mintha a tömegben értetlenkedő turisták között szlalomoztad volna végig az utat, csak legfeljebb közben még felfedeztél egy hamisítatlan cseh kocsmát, vagy rátaláltál egy olcsó régiségkereskedőre is. Prága úgy fogad majd magába, mint egy melegszívű régi ismerős, persze csak ha hagyod.

Öt dolog, amit mindenképp látnod kell

No.1 – A Károly híd (Karlův most)

Prága legendás gyaloghídja. A harmincéves háború után az osztrák hadsereg 27 protestáns vezér fejét tűzte ki a Károly-hídra, melyeket tíz évig senki nem mert elmozdítani. Ma ezek helyén egy-egy szobor áll, melyek előtt megállni kötelező.

No.2 – Az Óváros tér (Staré Město)

Az itt található legendás épületeket a Tyn-templommal az élen látnod kell. Egy jó félórás szájtáti bámészkodás után a legjobb, ha felfedező útra indulsz a környező kisutcákban.

No.3 – A Hradzsin

A várnegyed egy olyan dolog, melynek alapos bejárása magától értetődő. Egyik eldugott attrakciója az Arany utcácska (Zlatá ulička), mely onnan kapta a nevét, hogy a legenda szerint a XVI. században alkimisták próbáltak itt aranyat csinálni. Az időutazás garantált.

No.4 – A Moldva-part este

Csodálatos látvány, ahogy a folyó Prága éjszakai fényeiben pompázik. A kilátás a Moldva mindkét oldaláról egyszerűen mesés.

No.5 – A csapolt barna

Ezzel eljutottunk ahhoz a tényezőhöz, melyen keresztül a leghatékonyabban ragadható meg az igazi cseh életérzés. No, nem arról van szó, hogy az igazi cseh minden este egy ízes sörszagú böffentéssel tudatja az asszonnyal, hogy hazaért. Amint belépsz egy prágai kocsmába, rögtön érezni fogod, hogy jó helyen jársz.

Egy korsó Prága rendel!

Csehország számunkra legfontosabb exportcikke – a Kisvakond mellett – a prágaiak által a társadalmi egyenlőtlenségek kiküszöbölése érdekében is fogyasztott (a kocsmában a bankár és a kőműves is egy asztal mellé huppan le) nedű, a sör. A cseh fővárosban magadhoz vett sör pedig olyan, mint a közvetlenül a fáról leszakított alma.

Talán mondanunk sem kell, ha Prágában bemész egy helyi kocsmába – és miért ne tennél ilyet –, csakis a csapolt finomságok közül rendelj! A városban szinte minden utcában van legalább egy kocsma (keresd az „U” kezdetű söntéseket, pl. az U Zlatého Tygra nevű helyet, csak hogy a legjobbat említsük), ahol olyan különlegességekkel kényeztetheted a nyelőcsövedet, melyekhez itthon csak ritkán juthatsz hozzá.

Az ok, amiért a notórius sörutálók is rendszeresen azon kapják magukat, hogy már az ötödik korsóval gyűrnek le a gyöngyöző csodából, meglehetősen összetett. Nem csak a legendás prágai kocsmakultúra vagy a kiváló minőségű alapanyagok teszik ezt, hanem az is, hogy a sör csapolásához a legtöbb helyen nem szén-dioxidot, hanem sűrített levegőt használnak. A végeredmény minden esetben olyan lágy és finom, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni.

Kocsmatippek

A kocsmatúra sikeres kivitelezéséhez javasoljuk, tanulj meg néhány cseh kifejezést. (Még jobb, ha csehül kéred a sörödet.) A prágai vendéglők 80%-ában előszeretettel biggyesztenek oda a számlára rejtélyes tételeket. Ha azt hiszik, valamennyire érted a nyelvet, ezek a tételek el fognak tűnni, vagy megmaradnak a betudjuk borravalónak határain belül. Arra is jó esély van, hogy a legtöbb helyen az asztalra kirakott száraz perecet akkor is felszámolják, ha hozzá sem nyúltatok. Egészen biztosan találkozni fogsz a prágai vendéglátók rugalmas számlázási szokásaival. Ha éppen nem tudtál egy hasonlót kivédeni, akkor vedd tanulópénznek! Nem ér annyit, hogy elrontsa a jókedvedet.

Újratervezés

Alapvetés, hogy Prága repülővel túl közel, gyalog viszont túl messze van. Leginkább valamely négykerekű eszköz igénybevételét javasoljuk. Mehetsz autóbusszal is, de a legjobb, ha négyen beültök egy autóba és hat óra alatt lenyomjátok a Budapest–Prága útvonalat. Így az összesen közel nyolcezer forintba fájó szlovák és cseh tíznapos pályamatrica kicsengetésével együtt is megússzátok az utat fejenként maximum tízezerből.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell a hazautazás napján macskajajjal küszködő testeteket időre a buszhoz teleportálni. Elég, ha kényelmesen összekaparjátok magatokat, a szuvenír- és sörvásárlást pedig egy kalap alatt letudhatjátok a Prága határában az autópálya mellett lévő Centrum Chodov nevű bevásárlóközpontban.

A szálláskeresésnél hamar jelentkezik a bőség zavara. A szállások a Vencel térhez közeledve egyre drágábbak, ezért mi arra bátorítanánk, nyugodtan nézz szét a külső kerületekben is. Arra kell csak figyelned, hogy a kinézett szállás közelében lehetőleg legyen villamos- vagy buszmegálló (ha metró is van, az maga a főnyeremény), hiszen ebben az esetben semmi problémád nem lesz a közlekedéssel. Prága tömegközlekedése jól szervezett és olcsó. Napi bérletet már 110 cseh koronáért (kb. 1400 forint) is vehetsz, de a gyalog bejárható belváros miatt könnyen lehet, hogy elég két darab harminc percig érvényes jegyet venned darabonként 24 koronáért. Amit gyalog, vagy tömegközlekedéssel nem tudsz elérni, azzal nincs is értelme erőlködni.

Csak lazán!

A cseh főváros az az úti cél, ami egyenesen megköveteli az embertől, hogy félretegye az utazás szervezése során akkut kialakuló kontrollmániát. Elég közel van ahhoz, hogy akár ötletszerűen is a nyakunkba vegyük az országutat, és olyan mennyiségű szabad ággyal és vendéglővel büszkélkedhet, ami egész egyszerűen feleslegessé teszi az ilyenkor szokásos aggodalmak tekintélyes részét.

A városképet nagyban meghatározó macskaköves utcák régóta várt tékozló fiúként szippantanak majd be, neked pedig csak arra kell majd odafigyelned, hogy felvedd a bőkezűen eléd pakolt élményeket. Ne feledd: a gyönyörű, ódon látványosságokat megnézni, a vadregényes legendákat meghallgatni, a kocsmákba pedig bemenni kell. Ha ezt képes vagy észben tartani, akkor minden bizonnyal te is visszatérő vendég leszel Prágában.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Kőkemény kalandok – Túlélőtúrák amatőr Bear Gryllseknek

(Fotók: Michel27)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon