Amíg nem módosítanak a tenyésztésükön, nem kellene népszerűsíteni őket.

Kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol buldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak egy új tanulmány szerint. A brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) szerint a fajta tenyésztésén módosítani kell, és arra kérik az embereket, hogy

ne vásároljanak angol buldogot – valamint francia buldogot és mopszot –, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A tulajdonosaiktól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon.

Az angol buldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi arca miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások – lapos pofa, ráncos bőr és zömök test – divatja viszont sok egészségügyi problémára tette hajlamossá a fajtát.

„Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul cukivá teszi az angol buldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált – mondta Dan O'Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője. – Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el.”

Szenvedés lehet az életük

Az angol buldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt, az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett, állkapcsa egyre előbbre áll, bőre redőzöttebb, teste zömökebbé vált.

A buldog „elképesztő” népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, gondoskodó ösztönöket vált ki belőle. Amit azonban kívülről aranyosnak ítél az ember, sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak – mondta O'Neill.

Tenyésztését sok ország már betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi. A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés „javíthat a népszerű fajta jólétén” Alison Skipper, a londoni King's College állatorvostörténésze szerint.

A tanulmány összehasonlította több ezer, házi kedvencként tartott angol buldog és más kutyafajták egészségét.

Azt találták, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek.

A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor annyiszor fordult elő, az úgynevezett cseresznyeszem – a pislogóhártya mirigyének előreesése –, ami 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeztek.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

Ezeket a kérdéseket még azelőtt tedd fel magadnak, hogy kutyád lesz

Csak imádni lehet a kutyás életet! Adunk néhány tippet, hogyan vágj bele, hogy biztosan életed legjobb döntését hozhasd meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés