Heti programajánlónk.

Húsvéti fesztivál, vödrös locsolkodás Hollókőn

Hollókőre nemcsak a hagyományos locsolkodás miatt érdemes ellátogatni, hanem a gazdag folklórprogram, a palóc gasztronómia, a koncertek, valamint a családi és gyerekprogramok miatt is. Ráadásul a falut éppen harmincöt éve választotta az UNESCO a világörökség részének, emiatt a húsvéti fesztivál még több alkalmat kínál az ünneplésre.

Ahogy közeledik az ünnep a lányok már kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak, a fiúk pedig ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik – igen, ott még mindig vödörrel locsolnak.

Mikor? Április 15–18. Részletek itt.

Hol? Hollókő, Nógrád megye

Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch művészetét mutatja be Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása.

(Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A festő különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző tárlaton a Bosch teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajójá-t, a Királyok imádásá-t, a Szent János Patmosz szigetén-t és az Ecce Homó-t állít ki a múzeum.

Meddig? Július 17-ig.

Hol? Szépművészeti Múzeum (Budapest XIV., Dózsa György út 41.)

Sci-fi-nap a MOM-ban

A legismertebb magyar science fiction író, Zsoldos Péter születésnapján adják át a róla elnevezett elismerést a legjobb regény, novella és fordítás kategóriában. A díjátadóhoz kapcsolódva ezúttal irodalmi beszélgetések és filmvetítések is lesznek a Cinema MOM termeiben.

A legendás Galaktika folyóirat 50. évfordulója, illetve a száz éve született Göncz Árpád fordítói tevékenysége kapcsán beszélgetnek a téma szakértői, bemutatják a MOME animációs műhelyének legizgalmasabb alkotásait, valamint levetítik Alex Garland rendező nagy kritikai sikert aratott sci-fi alkotásait, az Oscar-díjra jelölt Ex Machiná-t és az Expedíció-t (Annihilation).

Mikor? Április 20. További infó itt.

Hol? Cinema MOM, MOM Park (Budapest XII., Alkotás utca 53.)

(A címlapkép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…