Hát akkor zöldségre fel!

Az Oxfordi Egyetem a rákbetegség kialakulása és a húsfogyasztás közti összefüggést vizsgáló kutatócsoportja 470 ezer brit lakos adatait elemezte, rendszeres húsevők közé azokat sorolták, akik heti több, mint öt alkalommal fogyasztanak húst. Megállapították, hogy 2 százalékkal kisebb a rák kockázata azoknál a húsevőknél is, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak húst.

A kutatásról közzétett tanulmány szerzői, köztük Cody Watling vezető kutató, hangsúlyozták, eredményeik nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a húsfogyasztás növelné a rákbetegség kockázatát, a különbséget magyarázhatják olyan tényezők is, mint a dohányzás vagy a testzsír.

A friss megállapítások ugyanakkor tovább növelik azt a kutatási anyagot, amely pozitív, védő hatást tulajdonít a növényi alapú étrendnek. A brit Biobank résztvevői körében végzett kutatás egyebek közt kimutatta, hogy a kevesebb (legfeljebb heti öt alkalommal) húst fogyasztóknál 9 százalékkal kisebb a kockázata a bélráknak, mint a rendszeres húsevőknél; a vegetáriánus nőknél 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki posztmenopauzális mellrák, mint a rendszeres húsevőknél, bár ennek oka lehet az alacsonyabb testzsírmutató is; a vegetáriánus férfiaknál 31 százalékkal kisebb a kockázata a prosztataráknak, és 20 százalékkal kisebb azoknál, akik a növényeken kívül halat is esznek.

Felmérések szerint a britek 5-7 százaléka lehet vegetáriánus, míg a vegánok aránya 2-3 százalék lehet.

Ezt az álláspontot erősíti egy Nature folyóiratban megjelent magyar tanulmány is, amely szerint a ragadozó, vagyis húsevő állatok körében gyakrabban fordul elő rákos megbetegedés, mint a növényevők esetében. Mintegy kétszáz állatkerti emlősfaj daganatkockázatát vizsgálva hasonlította össze az egyes fajok rákos megbetegedésre való hajlamát az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport.

A kutatásban 191 emlősfaj több, mint 110 ezer egyedéről gyűjtöttek információkat, az eredmények szerint a különböző fajok nagyon különböző mértékben hajlamosak rákos megbetegedésekre.

Az adatokból az azonban világosan kiderült, hogy a ragadozó emlősök körében nagyon gyakori a rák, de az egyelőre nem bizonyított, hogy az életmódjukból adódóan fogékonyak a betegségre, vagy genetikailag hajlamosak rá.

(Forrás: Nature, MTI; kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Népszerű zöldségek, amik igazából gyümölcsök

Ne beszélj zöldségeket, ezek mind gyümölcsök!

Arcátlanul egyszerű trükkök az élelmiszer-pazarlás ellen, amivel csak a hűtőig kell elmenni

Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában