1939 óta folyamatosan több víz volt benne.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó kedd reggeli vízállása 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása.

A hétvégi hidegfront csak átmeneti enyhülést hozott, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog. A tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben.

Az aszályos időszak miatt romlott a Kis-Duna vízminősége, az oxigéntelítettség relatív alacsony, ami hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság a hétvégi esőzések után jelzett halpusztulások miatt azonnal megkezdte a kritikus szakaszok levegőztetését.

A Balaton átlagvízállása 82 centiméter.

A következő egyhetes időszakban folytatódik a vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73–80 centiméter között várható. Ez azonban nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon.

(Forrás: OVF, MTI. Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a lány nagyon fázna egy 18 fokra fűtött közintézményben