Olyan helyeken telepíthet napelemeket ez a robot, ahol az embernek amúgy sem ajánlott nehéz fizikai munkát végezniük.

Építőipari automatizálási platformot készített a Terabase Energy szolártechnológiai vállalat. Ez magyarul annyit tesz, hogy

a Terafab nevű robot besegít a napelemek installálásában: tökéletesen megoldja a nehéz acélcsövek és napelemek emelését, ami egyedülálló az iparágban.

A cég szerint a robot 25 százalékkal hatékonyabb a kézi szerelésénél, egyben javítja a napelemtechnikusok munkakörülményeit. A robot precizitása lehetővé teszi, hogy a napelemek csomagolását száz százalékban visszaküldjék a gyártónak újrafelhasználásra.

A robot már teljesített is egy megbízást, aminek a Terabase Energy szerint a jövőben lehet igazán jelentősége, amennyiben „javítja majd a napelemes építkezéseket egy távoli, nehéz környezeti feltételekkel rendelkező helyszínen”.

És állítólag még a munkahelyeket sem fenyegeti, ugyanis a Napenergia-ipari Szövetség (Solar Energy Industries Association, SEIA) úgy számol, hogy az Egyesült Államokban 2030-ig 800 ezer új munkavállalóra lesz szükség az iparágban, hogy lépést tudjon tartani a növekedés ütemével.

Ez is érdekelhet:

Florida új városa a képeslap-esztétikáján túl még hurrikánbiztos is

Floridát tavaly letarolta a története legsúlyosabb hurrikánja, de akadt egy város, ahol áram, net és ivóvíz is volt mindvégig, és csak minimális anyagi kár érte.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában