Ritkán jár együtt a luxuslakás, a lebegő ház és az okosotthon – a Seapod projekt „öko-helyreállító” építményei azonban pontosan ilyenek.

Az innovatív tengeri technológiákra szakosodott panamai Ocean Builders cég és a Waterstudio holland építésze, Koen Olthuis közös projektje „forradalmi lakókapszulákat” ígér: a világ első „környezet-helyreállító” otthonait.

Nemcsak egy koncepcióról van szó, a házakat már építik is Panama északi partjainál, sőt az árak is nyilvánosak: típustól függően 295 000–1,5 millió dollárba (118–600 millió forintba) kerülnek majd, a méretük 73 négyzetméter lesz, benne ugyanolyan helyiségekkel, mint a bármely más lakásban.

A Seapodok a népszerű tengerpartokra kínálnak lakó-alternatívát, olyan épületeket, amelyek nem vesznek el helyet az óceántól.

A házak a vízbe épülnek, de acél oszlopokon állnak majd. Valamivel két méter fölött kezdődik a lakórész, teljes körpanorámával, míg alá külön lakóhelyet terveztek a vízi élővilágnak.

Normálisan, ha a vízen akarsz élni, az egy hajót jelent, ami sokak számára elfogadhatatlan – magyarázta Grant Romundt, az Ocean Builders CEO-ja. – Ezért terveztünk a víz felett lebegő lakásokat, amik olyanok, mintha a szárazföldönön élnél, de még többek is annál.

Az otthonokat a legújabb okostechnológiákkal szerelik fel, személyre szabható beállításokkal, dizájnra és funkcionalitásra egyaránt odafigyelve.

Ennek legizgalmasabb része a lakók okosgyűrűje, amivel zárhatóak-nyithatóak az ajtók, vezérelhető a fűtés, a világítás, a zuhany hőmérséklete és akár a zene is.

Romundt úgy gondol erre, hogy nem a telefon lesz az asszisztensünk, hanem maga a lakás, ami segít optimalizálni az életünket. A cégvezető korábban maga is úszóházban lakott Torontóban, és ezt az életformát olyannak tartja, amivel nagyon nehéz versenyezni.

Külön izgalmas a szállítás kérdése: híd nem lesz a házak és a part között, kizárólag hajóval lehet majd odajutni, viszont biztonsági okból az okosgyűrű segélyhívó funkciója azonnal a lakáshoz hív egy automatizált vízi járművet, amelyek ugyanúgy automatikusan a bajban lévők – például vízbe eső lakó – segítségére sietnek, ha veszélyt jelez az MI-vel kiegészített kamerarendszer.

De nemcsak az életmentő automatizált hajó üzemel majd, hanem egy nagyobb is, ami egyrészt felel a nagyobb szállításokért (bútor, komolyabb mennyiségű élelmiszer), másrészt tisztítja is a vizet maga után, hogy ne okozzon kárt a tengerben a lakóközösség.

Kisebb szállításokra (élelem, gyógyszer) ugyanakkor drónok lesznek majd, továbbá vízitaxik és a lakók saját csónakjai is ott lesznek.

Szuper futurisztikusan hangzik, de már épülnek a lakóegységek, és szeptembertől el is kezdik árulni azokat, mi több, az első vásárlók jövőre be is költözhetnek a hírek szerint. Egyelőre csak Panamában építkeznek, de ez egyúttal egy teszt is, aminek a tapasztalatai alapján később nemzetközi terjeszkedés a cél.

Értékesítés terén Romundt magabiztos: azt mondja, miért kellene egész évben egy kéthetes nyaralásért dolgoznunk, amikor élhetünk is egész évben úgy, miután ma már sokaknak elérhető a távmunka.

Még csak különösebben el sem gondolkodott a célcsoporton, mert „amikor a torontói úszóházamban éltem, minden egyes vendégem beleszeretett a helybe.”

(Forrás: CNN, fotó: Grant Romundt/Ocean Builders)

Ez is érdekelhet:

A város, ahol szelektíven gyűjtik a szennyvizet

Hulladéklerakóból átalakított innovációs park, és három külön szennyvízvezetékkel szerelt lakások is vannak a Svédország legkörnyezetbarátabb településének már ötször megválasztott Helsingborgban.

Komplett város épül az óceánon lakásokkal, éttermekkel, üzletekkel, iskolákkal

Éttermek, boltok és iskolák is lesznek a lakásokon kívül a Maldív-szigetek emberi agyat idéző úszó városában.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés