A szuperkreatívak sokkal nagyobb eséllyel válhatnak skizofrénekké

Van az a mondás, hogy a zsenit az őrülttől csak egy hajszál választja el. És ennek a mondásnak bizony nem kevés valóságtartalma van, amennyiben azokra a korábbi tanulmányokra gondolunk, miszerint a skizofrénia és a kreativitás között nem kevés összefüggés van.

Így az a tudományos berkekben már nem számít újszerű megállapításnak, hogy a nagyfokú kreativitás mindig is gyakrabban fordult elő olyan egyéneknél, akinek a családjában akadt pszichiátriai beteg – és itt elsősorban a skizofrénia, a depresszió és a bipoláris zavar (mániás depresszió) ördögeiről van szó. Arra is rájöttek a fejesek, hogy a skizofrének és a szuperkreatívak agyi dopaminrendszere hasonlóan működik: a talamuszban mindkét csoport esetében kevés a D2-dopaminreceptor, ennek következtében

Az eltérő dopaminrendszer mellett a szerteágazóbb gondolkodású, Aha-élménnyel gyakran „operáló” intuitív emberek nagyobb érzelmi hullámvasútnak is vannak kitéve, így emocionálisan és mentálisan is könnyebben válhatnak instabilabbá.

Vincent Willem van Gogh: Csillagos éj. A holland festőzseni is küzdött a mániás depresszióval és a skizofréniával.

A korábban elvégzett kutatások kis mintán alapultak, nemrég viszont elvégeztek egy nagyobb felmérést 4,5 millió egyén bevonásával, amely során Svédország egészségügyi nyilvántartását vizsgálta – a tanulmány pedig a British Journal of Psychiatry című tudományos szakfolyóiratban is megjelent. A tudósok figyelembe vették, hogy az alanyok tanultak-e zenét, drámát vagy más művészeti tantárgyat egyetemi vagy főiskolai képzés során, majd megállapították, hogy

Ráadásul a művészi végzettségűek 62%-al nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba bipoláris zavar miatt, és 39%-al depresszió miatt. A kutatók szerint nem egyszerűen arról volt szó, hogy a felsővégzettséggel rendelkezők körében alakult ki nagyobb eséllyel mentális zavar, mert a jogot végzők esetében nem volt magasabb az ilyen beutalások száma, mint az általános iskolások esetében.

(via)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon