Piramisok a világ minden részén vannak, de azért egy skót nemzeti park kellős közepén nem biztos, hogy számítanánk erre.

Piramisokra elsősorban Egyiptomban és Közép-Amerikában számítunk, de az építmény különböző formában világszerte elterjedt. Léteznek zikkuratok, azaz lépcsős templomok – amihez hasonló a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közötti lépcsős gúla –, és fordított, vagyis felfelé szélesedő piramisok is, például a Szlovák Rádió épülete Pozsonyban. A Louvre üvegpiramisát meg talán említeni sem kellene.

Ezzel együtt néhány vidéken így is elég furcsán mutat a piramis – mint például a skóciai Cairngorms Nemzeti Park szívében.

A skóciai piramist Albert herceg 1862-es halála után állíttatta az emlékére Viktória királynő, nem messze a nyári nyaralójától, a Balmoral-kastélytól.

A területen összesen 11 emlékművet lehet felfedezni, amelyeket Viktória királynő és Albert herceg állíttatott a királyi család fontos eseményeinek – például a gyerekeik házasságának – megünneplésére. Ezek közül a leghíresebb a Prince Albert Cairn.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Hogyan néznek ki ma ezek a legendás helyszínek?

Hogyan nézett ki Nero forgó aranyháza, amit vízesések díszítettek belül? És milyen lehetett eredetileg a gízai nagy piramis? Látványos videó mutatja be ezeket a misztikus helyszíneket.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés