Eddig valahogy elkerülte az ózonlyukakat jellemzően kimutatni/megjósolni képes klímamodellek és így a kutatók figyelmét is.

Komoly globális aggodalomra adhat okot az a most felfedezett ózonlyuk, amit a trópusok felett érzékeltek a kutatók, ugyanis nemcsak soha nem záródik be – azaz az év 365 napján nyitva van –, de nagyjából hétszer nagyobb az Antarktisz felett találhatónál, ami ráadásul szezonális ciklusú.

Mindez már külön-külön is necces, nemhogy így együtt. Főleg, hogy az érintett régióban rengeteg ember van kitéve a fokozott sugárzásnak – a Föld népességének nagyjából fele lakik ebben a zónában –, amivel bizonyítottan együtt jár a megbetegedések (pl.: bőrrák, szürkehályog) kockázatának növekedése is. A probléma ugyanakkor nemcsak az embert érinti közvetlenül, ugyanis „csökkenti a mezőgazdasági termelékenységet is, és negatívan hat az érzékeny vízi élőlényekre és ökoszisztémákra”– hívja fel rá a figyelmet a tanulmány szerzője és a Waterloo Egyetem kutatója, Qing-Bin Lu.

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ártalmas, ibolyántúli sugarakat. Ózon hiányában erős, az élő sejteket károsító napsugárzás éri a Földet.

A szakértők szerint már a 1980-as évek óta létezik ez az ózonlyuk, de valahogy eddig elkerülte az ózonlyukakat jellemzően kimutatni/megjósolni képes klímamodellek és így a kutatók figyelmét is.

(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés