És várhatóan az idei lesz a valaha mért legmelegebb év Európában.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS) bejelentette, hogy

az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon, ami a tavalyi rekordot  0,05 Celsius-fokkal döntötte meg.

A kutatók szerint az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a hőmérséklet-növekedéséért az emberi károsanyag-kibocsátás a felelős.

A szakemberek azt is megerősítették, hogy a műholdas megfigyelések kezdete óta idén mérték az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését.

Várhatóan az idei lesz a valaha mért legmelegebb év Európában, még akkor is, ha a hőmérséklet mostantól valamelyest csökken.

A megemelkedett hőmérséklet hozzájárult a Kaliforniát és Ausztráliát sújtó tüzekhez, az amerikai Death Valleyben mért eddigi legforróbb, 54,4 Celsius-fokos naphoz, valamint a Franciaország déli részét mindössze egy nap alatt több mint félméternyi vízzel elárasztó heves esőzésekhez, amihez – a francia meteorológiai szolgálat szerint – hasonló felhőszakadás 100 évente egyszer szokott előfordulni, idén egy hét alatt kétszer is bekövetkezett.

A Readingi Egyetem munkatársa, Ed Hawkins szerint a szóban forgó jelenségek a hosszú távú átlaghoz képest mindössze 1 Celsius-foknyi globális melegedés nyomán következtek be, márpedig a világ jelenleg a 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tart.

„Évtizedek óta mondjuk, hogy az egyre több és több üvegházhatású gáz egyre nagyobb mértékű melegedéshez fog vezetni.”

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…