Javarészt házakban vagy lakásokban élünk, amelyeknek valamilyen szilárd anyagból van a tetejük és a faluk, a konyhában főzünk, a fürdőszobában fürdünk, ágyban alszunk – ugyanúgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt is. Mégis nagyon megváltozott az otthonunk, mindjárt végigvesszük, mennyire.

Fűtés, hűtés

Kiment a divatból a klasszikus, vörösen izzó hősugárzó, a PB-gázpalackkal működő sziesztakályha, és az olajradiátor, és nincs felújítás a százkilós öntöttvas radiátorok cseréje nélkül.

Ha nem elég a fűtési rendszer teljesítménye, elektromos fűtőventilátort használunk, vagy fűtésre állítjuk a légkondit, amely gyakori, elérhető eszközzé vált. A szigetelés már nem elsősorban a két ablak közé rakott hosszúkás párnát jelenti – a műanyag nyílászárókhoz a többrétegű üvegekkel már nem is kell ilyen –, hanem a falak utólagos vagy építéskori szigetelését.

Megjelentek a napenergiát hasznosító rendszerek, az okos termosztátok és a távirányítás, hatékonyabban és olcsóbban érhetjük el a kívánt hőmérsékletet.

Világítás

Emlékszel, amikor megjelentek az energiatakarékos izzók? Lassan melegedtek be, hideg fényük volt és sokba kerültek, de egy tizenvalahány wattos égővel helyettesíteni lehetett egy hatvanast.

Ma viszont már egy tizenvalahány wattos LED kisüti az agyad, mert még sokkal kevesebbet fogyaszt, vehetsz belőle meleg fényűt, színest, neon helyet fél perc alatt felragaszthatsz egy LED-szalagot a konyhapult fölé, és ha akarod, akár a mobilodról is irányíthatod az egész otthoni világítási rendszert.

Vízkezelés

Csak akkor kezdtünk el a vízzel foglalkozni, ha nem folyt a csapból, aztán elfelejtettük azt, hogy meg lehet inni, és elkezdtünk palackos vizeket vásárolni, pedig egy beépített víztisztítóval vagy akár egy vízszűrő kancsóval is helyben, környezettudatosan ízletes vizet tudunk készíteni, cipekedés nélkül.

A másik gondolatunk az otthoni vízzel kapcsolatban a mosógépszerelő volt, aki kicserélte a vízkőlerakódás miatt meghibásodott fűtőszálat, de ma már egy modern otthonban, egy központi vízlágyítóval minden vízkő okozta problémától egyszerűen megszabadulhatunk.

A BWT, Európa vezető víztechnológiai cégcsoportja minden otthon számára tud vízkezelési megoldásokat biztosítani.

Telekommunikáció, szórakoztatóelektronika

Az egyik legnagyobb változás az internet megjelenése. Látványra legfeljebb egy kis vezeték és egy modem, de nemcsak a lakásunkat, hanem az életünket is megváltoztatta, ráadásul ez minden okosotthon-funkció alapja is.

A tévék laposabbak és sokkal jobb minőségűek lettek, de sok helyen nemhogy VHS-, hanem már DVD-lejátszó sincs alattuk, tévéújságot nem veszünk, az audiokazettáról pedig egy generáció azt sem tudja, micsoda. A tiniknek a flopilemezek olyanok lehetnek, mint nekünk a lyukkártya volt, legfeljebb hallottunk róla, de soha nem használtuk.

A lakás különböző konnektoraiból töltőkábelek lógnak.

Takarítás

Ez – még – nem a Jetson család kényelmi szintje, de ha zavar a porszívó kábele, vehetünk vezeték nélkülit, ha zavar a porszívózás maga, vehetünk robotot, és bármilyen csodagépet akarunk, a teleshopnál jobb forrás egy webáruház.

 

Biztonság

Elterjedtek a biztonsági ajtók, a mechanikai védelmet pedig egyre jobb elektronikai rendszerrel egészíthetjük ki.

Egy kamerás megfigyelőrendszer kiépítése már nemcsak cégek vagy luxusvillák tulajdonosainak kigazdálkodható összeg, akár azt is nézhetjük az okostelefonukról, felment a kanapéra a kutya, vagy nyugodtan fekszik a szőnyegen, de jelzést kaphatunk arról is, ha nyitva maradt egy ablak.

Ha nem akarunk mi figyelni, távfelügyeletet is kérhetünk, ilyen se volt régen.

Hulladékkezelés

Több lett az otthoni szemetes, mert külön gyűjtjük, ami újrahasznosító, és azt, ami veszélyesnek számít, ezért nem dobjuk a sima kukába. Sőt, bár a szelektív hulladék elszállításáért nem kell fizetnünk, lassan belátjuk, hogy a felhasznált műanyag mennyiségét drasztikusan csökkentenünk kell(ene).

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BWT.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában