Az amerikai foci magyar alakjait bemutató sorozatunkban következzen a rúgójáték forradalmasítója, a Lábujj, és a liga történetének egyik legpontosabb irányítója.

Pete Gogolak

Gogolák Péter Kornél kisgyerekként a pasaréti Pénzügyőr pályán rúgta a bőrt, sőt az akkoriban Kinizsi néven futó Ferencvárosban Albert Flórián csapattársa is volt. Aztán az élet máshogy alakította a dolgokat, Gogolák és családja 1956-ban elhagyta az országot és az Egyesült Államokba költözött. Ekkor még persze senki nem tudta, hogy a legidősebb fiú forradalmasítani fogja az amerikai futballt.

Rendes európaiként Gogolák első útja az ogdensburgi középiskola labdarúgócsapata felé vezetett, de végül a sokkal népszerűbb tojáslabdás foci mellett döntött. A középiskolai edzője természetesen sokkolva nézte végig, ahogy Pete jó emberesen, teli rüszttel rúg a labdába, akkor pedig még inkább hüledezett, mikor meglátta, hogy az így mennyivel messzebb szállt. A Cornell Egyetemre már híres-hírhedt, nem spiccel rúgó játékosként került be, 1964-ben, az egyetem elvégzése után az American Football League-ben szereplő Buffalo Bills szerződtette.

Charlie Gogolak

Pete Gogolak öccse, Charlie is rúgóként csinált karriert, a Princeton egyetemen több rekordot is megdöntött, később pedig az NFL-ben a Washington Redskinsben és a New England Patriotsban szerepelt.

Már első buffalói meccsén tarolt a Gogolak-stílus, az előszezonban játszott, New York Jets elleni találkozón 57 yardról szerzett mezőnygólt, mégis voltak, akik kételkedtek az akkor szokatlan rúgótechnikában. Pár év múlva már mindenki így rúgott. A Buffalóban eltöltött két szezonjában szépen termelte a pontokat, nem volt meglepő, hogy 1966-ban az NFL egyik kirakatcsapata, a New York Giants foglalta le játékjogát. Ezzel is történelmet írt, ugyanis Gogolak volt az első játékos, aki az AFL-ből az NFL-be igazolt. Nem sokkal később a két liga egyesült, és létrejött a ma is működő NFL.

Kilenc szezonon keresztül volt a New York Giants rúgójátékosa, 646 pontot szerzett, amivel máig a csapat legeredményesebb játékosának számít. A 268 touchdown utáni extra pontja, 123 sikeres mezőnygólja szintén klubrekord. És ehhez csak az egyszerű magyar leleményesség kellett.

Lou Groza

A magyar származású Louis Roy Groza az Ohio állambeli Martins Ferry városkájában született, szülei éttermet vezettek a város főutcáján. Sportos családban élt, egyik bátyja például egyetemi bajnokságot is nyert a Kentucky egyetem kosárlabdázójaként, Lou pedig a másik testvérével tanulgatta az amerikai foci és a rúgójáték fortélyait.

Egyetemi pályafutása rövidre sikeredett, ugyanis három mérkőzés után 1943-ban a második világháború miatt behívták katonának, és egy egészségügyi zászlóalj soraiban részt vett a csendes-óceáni harcokban. 1946-ban a háború végeztével szerződés kapott a Cleveland Brownstól, az NFL egyik ellenligájának, az AAFC-nek élcsapatától. Grozára nem csak rúgójátékosként, hanem 1959-ig támadó falemberként is számítottak, köszönhetően az akkoriban igencsak tekintélyesnek számító 193 centijének és 110 kilójának. Mire a Brownst 1950-ben felvette tagjai közé az NFL, addigra Groza már az egész liga legpontosabb rúgói közé tartozott.

Kis túlzással az ötvenes évek egyik legnagyobb játékosa volt a Lábujj becenévre hallgató Groza. Az ő vezérletével és hatékonyságával kezdett el meccseket nyerni a clevelandi csapat, és nagyon sokszor az ő három pontot érő mezőnygóljai jelentették a különbséget a csapatok között. Ebben az időszakban kilencszer választották a liga krémjét jelentő Pro Bowl csapatba, 1957-ben az egész NFL-ben ő szerezte a legtöbb pontot.

Az első játékos volt, akinek nem okozott gondot egy ötven yard feletti mezőnygól sikeres elvégzése, az ötven yard alatti hajszálpontos végrehajtásaival pedig felhívta a figyelmet a csapatok speciális csapatrészeinek fontosságára. Hatásáról és örökségéről sokat mond, hogy huszonegy évet töltött el a profik között, és már 1974 óta tagja a Hírességek Csarnokának. Az egyetemi amerikai futball legjobb rúgójátékosa minden évben a Lou Groza-díjat kapja meg, 76-os számú mezét 1992 óta senki sem viselheti a Cleveland Browns csapatában.

Bernie Kosar

Bernie Kosar szintén a magyarlakta Ohio állam gyermeke, legnagyobb sikereit mégsem a Cleveland játékosaként érte, holott karrierje nagy részét a barnáknál töltötte.

A floridai Miami Egyetem játékosaként már újoncként egyből kezdő irányító lett, ahol az eltöltött évek alatt már hírnevet szerzett, mint az egyik legbiztosabb kezű quarterback. 1985-ben éppen a hazai csapata, a Cleveland Browns szerezte meg magának egy csereügylettel. Elsősorban cserejátékosnak szánták, ám a kezdő irányító, Gary Danielson sérülése miatt már újoncévében a mély vízbe dobták. Az a szezonja nem sikerült túl fényesen egyéni szempontból, de a csapatát így is a rájátszásba vezette. 1986-ban már a liga legjobbjai között tartották számon, elsősorban a hatékonysága miatt, ugyanis szinte alig adta le a labdát, és a passzainak is több mint hatvan százaléka pontos volt.

A sérülések nem kerülték el Kosart, volt hogy egy teljes szezont is ki kellett hagynia, és végül több között egészsége miatt is kellett távoznia szülővárosából. Addig természetesen csapata vezére volt, a nyolcvanas évek második felében nagy csatákat vívott az Amerikai Főcsoport bajnoki címéért a Denver Broncosszal és a musztángok legendás irányítójával, John Elwayjel. Fontos tétmeccseken nem nagyon tudta legyőzni a denveri sztárt, sőt, az ő csapata szenvedte el az amerikai futballhistória egyik ikonikus eseményét, a 98 yardos, öt percig tartó Drive-ot, mely után a Broncos hosszabbítással jutott a 21. Super Bowlba.

1993-ban Bernie Kosar egyéves szerződést írt alá a Dallas Cowboysszal, Troy Aikman sérülései miatt néhány meccsen játszott is, végül csereirányítóként ugyan, de sikerült Super Bowl-gyűrűt szereznie. NFL-pályafutása alatt összesen 23 301 yardot passzolt és mindössze 97-szer adta el a labdát, ami megdöbbentően alacsony szám. A magyar származású QB-nek egymás után 308 passzkísérlete volt eladott labda nélkül, ezt a rekordját 2010-ben adta át a múltnak Tom Brady, a New England Patriots irányítója.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Az első részhez: A playboy, Don Shula és a faltörő Zonk

(Fotó: Fanbase.com, Auctionhelper.com, Bleacherreport.net)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Megvan a Liverpool új edzője

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés