„…és még Khedira is!” Gundel Takács Gábor mondatában minden benne volt. Németország 30 perc játék után 5–0 vezetett a teljesen szétesett és összeomlott Brazília ellen, amely a 23. és a 29. perc között négy gólt kapott. Aztán még hármat. Belo Horizonte lett Brazília Irapuatója.

Már a vezető gólt szerző Thomas Müller találatánál sejteni lehetett, hogy valami nagyon nem stimmel a Thiago Silva hiányát nyögő brazil védelemmel, elvégre egy gólkirályjelöltnek nem lett volna szabad szöglet után teljesen üresen kapnia a labdát öt méterre a kaputól.

Miroslav Klose történelemírása kis túlzással eltörpült a félidő második felében, de azért jegyezzük meg a német csatár rekordját: 16 góljával ő lett a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosa, miután egy Julio Cesarról kipattanó labdát értékesített. Dupla fájdalom az addigi csúcstartó Ronaldónak, hogy mindezt brazil földön tette.

Ami ezután történt, arra nehéz szavakat találni. Mintha főiskolások gurigáztak volna kiscsoportos óvodások ellen, úgy jutottak el háromszor a németek Julio Cesar kapuja elé és lőttek három gólt, köztük két teljesen egyformát, két teljesen megalázót.

A kilencvenes években fordult elő a magyar bajnokságban Szegeden, hogy bajnoki meccs szünetében mondott le egy edző (bizonyos Krémer Károly). Nem lett volna meglepő, ha Luis Felipe Scolari követi a példáját. E helyett a második félidő első perceire egy összeszedettnek tűnő (mihez képest persze…) brazil válogatott  jött ki, és négy igen komoly védésre kényszerítette Manuel Neuert. Szépítés helyett azonban újabb német gólok jöttek a végén, André Schürrle csereként beállva szerzett kettőt, minden idők legsúlyosabb brazil vereségéhez hozzájárulva. A selecao soha nem kapott hét gólt egy mérkőzésen és 42, hazai pályán veretlen mérkőzés után kapott ki.

Csak remélni tudjuk, hogy a közismerten kritikus, és a képek tanúsága szerint elkeseredett brazil közönség képes lesz valahogy megemészteni ezt az elképesztő eredményt, és semmiféle szörnyűség nem történik az utcákon.

Brazília–Németország 1–7 (0–5)

Belo Horizonte

Brazília: Julio Cesar – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Fernandinho (Paulinho, 46.), Luiz Gustavo – Bernard, Oscar, Hulk (Ramires, 46.) – Fred (Willian, 70.).

Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels (Mertesacker, 46.), Höwedes – Schweinsteiger – Khedira (Draxler, 76.), Kroos – Müller, Özil – Klose (Schürrle, 58.)

Gólszerzők: Oscar (90.) ill. Müller (11.), Klose (23.), Kroos (24., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.)

(Fotó: Europress/AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Már csak két-három poszton van kérdőjel a magyar Eb-keretben

90-es tempónál bukott óriásit a világ egyik legjobb bringása

További cikkeink a témában