Egy erős két évig virágzott az Anzsi, a dagesztáni oligarcha, Szulejman Kerimov tolta a csapatba a rubelt, mintha nem lenne holnap. Aztán egyszer csak tényleg nem lett.

Beindult a beharangozott nagy játékosmozgás az orosz élvonalbeli Anzsi Mahacskalánál: három orosz válogatott játékos is a bajnoki rivális Dinamo Moszkvához igazol, Oleg Satov szerződtetését megerősítette a szentpétervári Zenit és Samuel Eto'o is biztosan távozik a csapattól.

Nagyszabású, lehengerlő tervek körvonalazódtak két és fél éve Dagesztánban – a világ háta mögötti városban, Mahacskalában európai szinten is tényezőnek számító labdarúgóklubot kezdtek el építeni. A helyi kiskirály, Szulejman Kerimov 2011 januárjában vásárolta be magát az Anzsiba, nem kisebb tervvel, minthogy szülőföldje népszerű csapata a Bajnokok Ligája csoportkörének állandó tagja legyen, amiért rajongani lehet, és ami nem mellesleg termeli a pénzt is rendesen. Mert ugyan nagyon lehet szeretni a futballt, de pénzt sem kevésbé.

Kerimov elvtárs klasszikus oligarcha, hiszen amellett, hogy zsíros üzleteket lebonyolító vállalkozó, szoros politikai kapcsolatokkal is rendelkezik. Az üzletember megérkezése után 84 millió euróért vásárolt játékosokat, mármint 2011-ben, nem összesen. Az következő szezonban 68-at (Willianért csúcsnak számító 35 milliót), legutóbb pedig 51 millát, ekkor már főleg orosz válogatott játékosokra ment rá. Számunkra egyértelműen a 2011-es Dzsudzsák-féle transzfer a legérdekesebb, a válogatott szélsőnket 14 millióért hozta el a PSV-től. (Majd adta tovább 19-ért a Dinamo Moszkvának.)

Ez a nagyjából 200 millió euró szép summa, noha elmarad a legkeményebb nyugati pénzszóróktól, de egy BL-csoportkörre elég kellett volna hogy legyen. Pláne, hogy Dagesztánba csábította például Guus Hiddinket is, aki azért letett már ezt-azt az asztalra, a világ egyik legjobb trénere. Tavasszal az Európa-liga nyolcaddöntőjéig jutottak a sárgamezesek, a bajnokságban pedig a harmadik helyen végeztek, ami egy ilyen erős ligában szép eredmény, de a Bajnokok Ligájáról megint lemaradtak. A holland szakember le is mondott.

Aztán beütött a krach is, Kerimov iszonyú mennyiségű pénzt bukott, állítólag többek között a tőzsdén, így aztán arra a logikus következtetésre jutott, hogy csökkenteni kell a csapat költségeit, az évi 140 milliós költségvetést 60-ra redukálná; vagyis megválik a legjobban fizetett játékosaitól, akiből azért akad bőven. Samuel Eto'o például a világ legjobban kereső játékosa az évi 20 és fél milliójával, de a Donyeckből igazolt brazil Willian, vagy az orosz válogatott játékosok sem fillérekért költöztek Mahacskalába (persze fizikailag nem, hiszen Dzsudzsák is Moszkvában élt). Na most mehetnek mind.

Alekszandr Kokorin, Jurij Zsirkov és Igor Gyenyiszov, három orosz válogatott már a Dinamo Moszkva játékosa, Oleg Satov a Zenithez távozott, Eto'o is válogathat a kérők között, a Chelsea és az Inter is csábítja, Willianért a Liverpool és a Tottenham harcol, Lassana Diarra és Mbark Buszufa iránt a Lokomotiv Moszkva érdeklődik, de alighanem szintén csomagol az elefántcsontparti válogatott Lacina Traore, vagy a brazil Jucilei is.

A mahacskalai egylet egy mesébe illő, párás tekintetet előcsalogató fordulattal jelezte, hogy ezután szeretne nagyobb figyelmet fordítani az utánpótlásképzésre, ergo a jövőben, sőt, már a jelenben is sokkal több fiatal orosz tehetség jut szóhoz a csapatban. Naná, mások nem is maradtak.

Nem sokáig repkedett a sárga-zöld, pénzzel teletömködött dagesztáni lufi, néhány év múlva már csak Dzsudzsi miatt fogunk emlékezni az oly sok derültséget okozó csapatnévre.

Szerinted is hiányzik a magyar válogatottból Huszti Szabolsz? Szerintünk igen! Megoldásra vágyunk!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés