"Tamáskám, ezen a gyorson kell...!" – Darnyi a Re-Playeren
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondják, a nosztalgia felmelegít. Nekünk sincs más célunk új sorozatunkkal, a Re-Playerrel, mint egy csipetnyi borzongást, egy leheletnyi sóhajt, vagy némi nevetést csempészni a szürke, munkás hétköznapokba. No meg persze masszív libabőrt, hisz jórészt nagy magyar sikereket elevenítünk fel. Sorozatunk legújabb részében ismét klóros víz illatát szippantjuk be: Darnyi Tamás fergeteges úszása következik, aki Szöulban 200 méter vegyesen hatalmas hátrányból nyert fölényesen, világcsúccsal. "Nem lehet megverni!"

"Nem lehet megverni!" – kiabálta bele a világba Vitray Tamás,  és mennyire igaz volt! A valaha volt egyik legszimpatikusabb és legszerényebb magyar olimpikont, Darnyi Tamást nem nagyon lehetett legyőzni vegyesben. Nem véletlenül nyert négy olimpiai és négy világbajnoki aranyérmet a '80-as évek végén, '90-es évek elején.

Szöul 1988, Úszás

200 méter vegyes, végeredmény:

  • 1. Darnyi Tamás (HUN) 2:00.17 (WR)
  • 2. Patrick Kühl (GDR) 2:01.61
  • 3. Vagyim Jaroscsuk (SZU) 2:02:40

A Pucinak becézett úszó 1988-ban, Szöulban 400, majd 200 méteren is világcsúcsot úszva csapott be elsőként a célba. Most az utóbbi versenyt nézhetjük meg Vitray kommentálásával. Darnyi ijesztően lemaradva követte az élen haladó Jaroscsukot, aki pillangón és háton nagyjából egy testhossz előnyt szerzett. Aztán mellen felaraszolt mellé, majd jött a gyors, a szovjet meg kipukkadt. "Tamáskám, ezen a gyorson kell...!" – szakadt ki Vitrayból. Tamáska meg is csinálta azon a gyorson, állva hagyta a mezőnyt, és végül a világ legjobb eredményét érte el.

Fantasztikus sportember, nem engedjük, hogy feledésbe merüljön:

(Fotó: Europress/Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.