A védőínség után most a bőség okozhat fejfájást Ricardo Moniznak – három válogatott középhátvédet vettek a meglévő egy mellé. Ki fog játszani? Ki hol fog játszani?

A felkészülést a Real Madrid felnőttcsapatával végigdolgozó, többszörös spanyol utánpótlás-válogatott futballistát igazolt az FTC, a középhátvéd David Mateos három évre írt alá a zöld-fehérekhez.

Az elmúlt idény azzal telt a Fradinál, hogy igyekezett a csapat több gólt lőni, mint amennyit kapott. Nem mindig sikerült, így le is maradt a gárda a dobogóról. Egészen kabarésan festett olykor a védelem, pedig a liga egyik, vagy talán a legjobb védője a zöld-fehéreknél játszott, ám Muhamed Besic egyedül nem bírt az ellennel. A többiek jórészt a középpályáról játszottak vissza, hol Gyömbér Gábor, hol Alekszandar Alempijevics volt a bosnyák párja. Vagy épp az a Mark Otten, aki megérkezése után kiemelkedett az NB I-ből, aztán szépen a szintjére süllyedt, manapság meg már meg sem üti azt.

Ezek után nem csoda, hogy Ricardo Moniz kiadta az ukázt: védő kell! Gyors, magas, erős, fiatal. Jelentették is be sorra az érkezőket, Akeem Adams a trinidadi felnőtt, Gerson pedig a brazil utánpótlás-válogatottban fordult meg. A 22 éves Adams 187 centire, a 21 éves Gerson 186 centire nőtt, korban és magasságban tehát megfelelőek, ráadásul roppant erősek és nem is lassúak. Sőt, a brazil tapasztalatban sem szenved hiányt, az osztrák elsőosztályban lenyomott jó pár meccset. Jött még Hidvégi Sándor Sváb helyett a bal oldalra, szóval alaposan felpumpálták a védelmet.

Aztán a hónap utolsó napján robbant az igazi bomba: a Fradi leigazolta a Real Madridtól David Mateost, a 26 éves, 191 centiméter magas középhátvédet. Mateos a spanyol élvonalban is szerzett tapasztalatot, Mourinho bevetette BL-meccsen is, tökéletes korban van, nyurga, jól fejelő, kemény bekk. Három évre írt alá, és ilyen pedigrével aligha a kispadra érkezett. No de ki fog kimaradni?

Adams váratlanul került be a kezdőbe a Győr elleni rangadón, ám olyan kiválóan mutatkozott be Besic párjaként, hogy azóta kirobbanthatatlan a csapatból. Rendre megnyeri a párharcokat, mind a földön, mind a levegőben, borzasztóan erős, pattogtak le róla a támadók, mint csehszlovák ételhordóról a zománc, ráadásul kellően gyors is, nem vállal sokat, de nem is hibázik. Pont ilyen védő kellett a zöldeknek. Az MTK ellen is a Besic–Adams páros takarított, győzelem és nullára hozott meccs lett a vége.

Aztán a Debrecen ellen mégis váltott az edző, Gersont is ki akarta próbálni, így Besicet egy sorral előrébb rendelte. Nagy hiba volt, a bosnyák szenvedett a középpályán, körülményes volt, lassú, pontatlan és rossz felfogásban játszott. És mivel a hátvédsor is megbomlott, ismét átjáróház lett a Fradi védelme – a vége 4–1-es vereség. Furcsa, de egyénileg azért látszódott, hogy rendben van hátul Moniz gárdája, Gerson és Adams sem volt rossz. Csak épp rém szellős volt a csapat a meg nem értés és az összeszokottság hiánya miatt.

A Kecskemét ellen Besicet vissza is küldte Adams mellé, és a csapat ismét lehozta a meccset kapott gól nélkül. Ekkor Gersont kivezényelték a jobb oldalra, ami nem az igazi posztja, de megoldotta a feladatot. Bár nem tették különösebben próbára. Az viszont ismét kiderült, Besicnek hátul a helye, tanárian játszott, ahogy a meccsek 90%-án szokott, a trinidadi raszta pedig egyre magabiztosabb. Háromszor játszott együtt a páros, három siker és egy kapott gól az index. Ez már emberes, használható mérleg. Érdemes megbontani? Költői.

Na de akkor hol lesz helye Mateosnak, aki ugye a Realban tanult meg focizni? Gyanítom, Moniz ki fogja próbálni középhátvédként és szűrőként is, noha utóbbi nem igazán az ő posztja, ahogy Besicnek sem. Jó eséllyel, amikor a spanyolt hátra állítja, a bosnyák lesz a vkp, mert a holland tréner makacs ember, és ő a fejébe vette, hogy ott jó lesz. Lehet, csak közben rámegy a bajnokság. Besic ügyes, nagyon ügyes fiú, magabiztos, határozott, gyors és technikás, és megvan benne a kellő csibészség a Fradi játékához, hátul: "nem bikázzuk előre a labdát, hanem kihozzuk!"

Eggyel előrébb ezek az erények elillantak, sőt, hátránnyá váltak, hisz mi történt: Moniz taktikájának a lényege kicsit lebutítva, hogy a védők ugyan nem rúgják fel a labdát, a középpályát viszont minél gyorsabban át kell(ene) játszani az ott szereplő két főnek. Vagy indítani a villámléptű szélsőket, akik bombázzák a beadásokkal a centert, vagy rárúgni Bödére, aki lefordul/kioszt/megold/visszapasszol, vagy leadni a visszavont támadónak (Holman, Leonardo, Böde), aki levesz egy-két védőt és létszámfölényt harcol ki. Ehhez képest Besic rátekeredett a labdára, belassította a támadást és/vagy elívelgette, nem passzolt, túlvállalta magát. Nem irányító. Mateos sem hiszem, hogy kreatívabb lenne, klasszikus középső védő ő (is).

Most tehát van négy fiatal, gyors és erős védője a Fradinak. Meg Otten. A holland már csak a lelátót erősíti, napokon belül szerződésbontás lesz ebből, teljesen felesleges fizetni őt, azt a bértömeget egy épkézláb középpályásra kell fordítani (Vass, Buzsáky, Sno), aki képes a megálmodott stratégiát átültetni a gyakorlatba. Muhamed Besicnek a helye abszolút megkérdőjelezhetetlen, jómagam pedig semmiképp sem tolnám fel a középpályára. Az elmúlt hónap alapján Adams mellőzése is szakmai hiba lenne, nagyszerűen teljesít a trinidadi. Úgy fest, Gerson kiszorult a jobb szélre. Mateosnak akkor lehetne helye, ha Adams kikerül a bal oldalra, ahol hazájában játszott is már, azonban egyrészt belül jó, másrészt az adottságai alapján nem igazán szélsőhátvédnek való. Vagy ugye marad a másik rossz: a spanyol lesz a szűrő. Vagy csak azért is Besic...

Ami még egy eshetőség, hogy David Mateos igazolás befektetés volt a jövőbe, számítva arra, hogy Besicet komoly summáért el fogják vinni jövőre, így azonnal meg is van a helyettese. Illetve, hogy a spanyol jól szerepel és akkor őt vásárolják ki a hároméves szerződéséből. Hiszen ez üzlet is, nem csak a taktikára kell figyelni.

Bőség zavara ez. Az ilyen gondok viszont csak egy bajnokesélyes csapatnál szoktak felbukkanni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Újabb rekordot ért el Európa legyőzhetetlen futballcsapata

További cikkeink a témában