"Ma láttak egy csodát" – Az MU–Bayern a Re-Playeren
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondják, a nosztalgia felmelegít. Nekünk sincs más célunk új sorozatunkkal, a Re-Playerrel, mint egy csipetnyi borzongást, egy leheletnyi sóhajt, vagy épp némi nevetést csempészni a szürke, munkás hétköznapokba. Most megnézzük újra minden idők legnagyobb, legemlékezetesebb BEK-, illetve Bajnokok Ligája-döntőjét, sőt, a valaha volt egyik legdurvább focimeccs-hajrát. Íme az 1999-es MU–Bayern München.

Amikor egy labdarúgó-mérkőzés 90., vagyis utolsó percében vezetsz egy nullára, aligha fordul meg a fejedben, hogy két perc múlva értetlenül és vesztesen ülsz majd a gyepen. Pláne, ha ez életed talán legfontosabb meccse. A Bayern München labdarúgói 1999-ben átélték ezt a hihetetlen és feldolgozhatatlan élményt, nem akarták elhinni, hogy kikaptak a Bajnokok Ligája-döntőben.

És a manchesteriek sem gondolták, hogy vannak csodák, márpedig ez a siker az volt. Két szöglet, két perc és két csereember, Sheringham és Solskjaer – és két gól a semmiből. És fordítás a rendes játékidő ráadásában, majd örömünnep és a nagy füles kupa emelgetése bőszen.

Knézy Jenő sem hitt a szemének, teljesen megőrült, miután elmondta, hogy két perc alatt egy megnyert döntőt veszít el a Bayern München, és erre csak a Manchester képes, kiszakadt belőle, hogy "Óóóóóriási!" Samuel Kuffour zokogását és tehetetlen dühét vagy épp Peter Schmeichel kézenátfordulását sosem fogjuk elfelejteni.

1999 egyébként a mai napi a legsikeresebb esztendő az angol klub történetében, ez volt ugyanis a triplázás (The Treble) éve: megnyerték az angol bajnokságot, az FA-kupát és végül a Bajnokok Ligáját is.

Jegyzőkönyv

  • Manchester United–Bayern München 2–1 (0–1)
  • Barcelona, Camp Nou, 90 045 néző; Vezette: Pierluigi Collina
  • Manchester United: Schmeichel – G. Neville, Johnsen, Stam, Irwin – Beckham, Giggs, Butt, Blomquist (Sheringham 67.) – Yorke, A. Cole (Solskjaer 81.)
  • Bayern München: Kahn – Matthaus (Fink (80.) – Babbel, Linke, Kuffour, Tarnat – Effenberg, Jeremies – Basler (Salihamidzic 90.), Jancker, Zickler (Scholl 71.)
  • Gólszerzők: Sheringham (91.), Solskjaer (93.) ill. Basler (6.)

(Fotó: Europress/Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.