A 800 méteres női síkfutás 2009-es világbajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután egy dél-afrikai versenyen megfutotta a kvalifikációhoz szükséges szintet. A sportoló(nő) egy évig nem versenyezhetett, mivel férfias külseje miatt a nemzetközi szövetség nemvizsgálatra kötelezte. Kiderült, hogy hermafrodita, ám két éve mégis visszakapta versenyzői engedélyét és a tavalyi tegui világbajnokságon ezüstérmet nyert. A nők között. Műlábú és hímnős olimpikonok Dél-Afrikából.

Ez meg ki és hogy kerül ide? És hogy néz ki?! Három éve a berlini szabadtéri atlétikai világbajnokság női 800 méteres síkfutásának döntője előtt, közben és leginkább utána ezek a kérdések pörögtek a fejemben, na meg még sok ezer más sportrajongó és szurkoló agyában. Ott állt egy 18 éves dél-afrikai atléta, aki a vébé előtt mindössze három héttel, a semmiből tűnt fel, majd a német fővárosban egészen kiváló, 1:56.72 perces idővel szétverte, mi több megalázta a női mezőnyt. Mintegy húsz métert vert rá a címvédő kenyai Janeth Jepkosgei Busieneire, és láthatóan alig lihegve suhant át a célvonalon. Ő volt Casper Semenya.

Teljesen kizárt, hogy nem doppingolt, emberek, nézzetek már rá! Színtiszta, szálkás izomzat, erős, férfias arcél, mély hang, nulla mell és felfoghatatlan időeredmény. Vagy lövi magába a kokszot, mintha nem lenne holnap, vagy férfi, ebben mindenki biztos volt. És mily' meglepő, még a Nemzetközi Szövetségnek is feltűnt, hogy Semenya nem annyira csinos. Sőt.

A verseny után, 2009. augusztus 19-én az IAAF elvégeztette Casteren a nemi vizsgálatot. Majd egy évig csücsült az eredményen. Az ok? Rejtély. Egy évig semmilyen versenyen nem indulhatott a sportoló, aztán visszakapta a versenyengedélyét. Az ok? Rejtély. Vagyis inkább furcsa.

Az már kevésbé, hogy maga a feltételezés, hogy Semenya esetleg nem nő, no meg a nemi vizsgálatra kötelezés hatalmas hullámokat vert - dél-afrikai aktivisták, politikusok és ombudsmanok háborodtak fel, rasszista felhangokat véltek hallani és hangoztatták, hogy a sportoló emberi és magánéleti jogai sérülnek. A szövetség persze igyekezett kevésbé rossz színben feltűnni és hangsúlyozta, nem a csalás, a doppinggyanú motiválta őket, hanem, hogy kiderüljön, Semenya jogosulatlan előnyhöz jutott-e egy esetleges ritka betegség miatt (mint kiderül majd később, nem). Hát hiszen láthatóan férfi (is), és erős a gyanúm, hogy némelyik rettenetesen lefutott, agyonvert vetélytársnak is feltűnhetett ez apróság.

Vagy-vagy?

Nem volt és nincs is könnyű dolga a szövetségnek, illetve az orvosi stábnak. Pár évtizede még jóval egyszerűbb volt eldönteni a „férfi vagy nő” kérdést, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően azonban Semenyának manapság - vagyis akkortájt - jópár egyéb választási lehetősége volt - szokatlan kromoszómavariációk, transzszexualitás vagy interszexualitás is állhatott az állítólagos születési nemmel ellentétes, vagy épp meghatározhatatlan külső testi jegyek hátterében.

A feltételezések és kérdések előtt és után íme a hivatalos verziója a történetnek: a mai világban teljesen természetes módon a vizsgálat után valahogy - nem hivatalosan! - nyilvánosságra került a futónő nemi vizsgálatának eredménye, melyben kerek-perec le van írva, a világbajnok futó hermafrodita. Az eredmény a nemzetközi szövetséghez érkezett Németországból, hivatalossá akkor válhatott, ha szakértők megvizsgálták, és Semenyát is értesítették. 

Férfi belső nemi szervek

  • Herék - a hímvessző alatt található páros szerv, a herezacskóban helyezkednek el. A férfihormonok termelésében van szerepük.
  • Mellékherék - a herék hátsó felszínén helyezkednek el. Raktá­rozzák és szállítják a herékben termelődő ondósejteket.
  • Ondóhólyag, ondóvezeték, prosztata - az ondóhólyagban gyűlnek össze az érett, megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejtek, amelyeket a herék termelnek. Ezek összekeverednek a prosztata által termelt váladékkal, így alkotják együtt az ondót.

Az ausztrál Sydney Morning Herald értesülései szerint Semenyának külső női nemi szerve mellett belső férfi nemi szervei is vannak, azaz gyakorlatilag hermafrodita, emellett igen magas a tesztoszteronszintje is. Hogy mindenki értse: Casternek puncija ugyan van, de heréi is, amik nem szálltak le, ellenben ezerrel termelték a férfihormonokat.

Ez orvosi-, nem pedig doppingkérdés, így Semenya esetében nem is szándékos csalásról van szó. A teszt célja az volt, hogy megtudjuk, hogy a bajnok vajon orvosi szempontból juthatott-e jogosulatlan előnyhöz a többiekkel szemben. Ebben az esetben azonban nincs szó diszkvalifikációról" – nyilatkozta anno Nick Davies, a nemzetközi szervezet szóvivője. (Az IAAF már korábban jelezte, bármi lesz a vizsgálat eredménye, Semenya megtarthatja érmét, mert a szabályok szerint nem csapott be senkit, nem követett el büntetendő szabálytalanságot.)

Tessék? Hogy nem jutott jogosulatlan előnyhöz? De hát kiderült orvosilag is, ami amúgy bármelyik jól látó embernek feltűnt, hogy a csaj félig férfi! Azért így nem annyira nehéz fél köröket verni a többi hölgyre, akiknek minden szerve női. Amit ugye meg is tett már 18 évesen, bár a hosszú kihagyás megviselhette, mert tavaly "csak" második lett a tegui világbajnokságon. Vajon ez korrekt a többi női versenyzővel szemben? De akkor mi lehetne a sorsa szegény Caspernek, akinek meg az élete a sport, a futás? Nem tehet róla, hogy egy furcsa születési rendellenességgel jött világra. Hol indulhatna? Hisz a nők között férfias, a férfiak között pedig ő azért kevés...

Ami a dopping-részt illeti, valóban nem élt tiltott szerrel, a tesztoszteron nem szerepel azon a bizonyos listán. Ám épp attól jobb ő.

Még két apróság, ami zavaró az ügyben: a világbajnokság előtt is volt egy hivatalos vizsgálat, amelyet a Dél-afrikai Atlétikai Szövetség kért és amely szerint a sportolónő tesztoszteronszintje – azaz a szervezetében lévő férfihormonok mennyisége – háromszorosa egy egészséges nőének. (A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.) Tehát még egyszer, ha valaki nem hallotta: háromszorosa! Ennek a vizsgálatnak az eredményei még a világbajnokság után sem váltak ismertté, de a dél-afrikai csapat orvosa, valamint az IAAF szakemberei már a vb alatt javasolták Semenya nevezésének visszavonását. Nem történt meg.

A háromszoros tesztoszteron-mennyiség, ha nem is háromszor akkora, de mindenképp láthatóan több izmot generál, ráadásul nem csak az izomtömeg kialakításában van szerepe, hanem például a csontokban, a vesében, a májban, a csontvelőben és a központi idegrendszerben is funkciókat lát el. És szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában is. Ezek mind-mind igen komoly hatással vannak egy sportoló teljesítményére.

Szintén nem használ a Semenya és az ő heréi-ügy megítélésének, hogy a dél-afrikai válogatott akkori edzője az az Ekkart Albeit volt, aki a 80-as években az NDK-s sportolók doppingbotrányaiban szerzett elévülhetetlen érdemeket. Semenya ráadásul egy év alatt irreális mértékben, 16 másodperccel javított idején, amit szintén nem könnyű letolni a szakemberek torkán.

Jó, de miért is rugózunk egy két-három éves sztorin? Miért kapargattuk fel az atlétika egyik viszkető, gennyes, alig gyógyuló sebét?

Azért, mert Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután tavasszal, egy pretoriai versenyen "A" szintet futott (1:59.60 mp). A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség szabályainak értelmében - ahogy azt már Oscar Pistorius esetében is említettük - sportolóiknak kétszer kell megfutniuk az ötkarikás induláshoz szükséges szintidőt, egy hazai és egy nemzetközi versenyen.

A döntő

Női 800 méter döntő - augusztus 21., 21:00

Utóbbit Semenya már tavaly Teguban teljesítette.  "Nagy súly került le a vállamról. Csak saját magammal versenyeztem, és ez rendben volt, nagyon élvezem, hogy elértem a szükséges időt" - nyilatkozta a ma már 21 éves futónő. Az ellenfelei is biztosan megkönnyebbültek... A dobogó egyik helye foglalt és az ezzel járó zsíros dollárkötegek is Semenya számláján landolnak majd. De ha egyszer a szabályok szerint nem szerez jogosulatlan előnyt...

Augusztus 11-én, este kilenc óra után néhány perccel Casper Semenya olimpiai bajnok lehet. A nők között, hermafroditaként. Kissé váratlanul Dél-Afrika a sokszínűség és a nyitottság országa lett, műlábú és hímnős futóval érkezik Londonba. Szép új világ...

Olvasd el Oscar Pistorius történetét is, aki karbonszálas műlábakkal indul az olimpián!

(fotó: parameter.sk, au.sports.yahoo.com)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon