Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondják, a nosztalgia felmelegít. Nekünk sincs más célunk új sorozatunkkal, a Re-Playerrel, mint egy csipetnyi borzongást, egy leheletnyi sóhajt, vagy némi nevetést csempészni a szürke, munkás hétköznapokba. Az alábbi tízperces videó garantáltan feltölt minden magyar vízilabda-rajongót, sőt, minden magyart. A Kemény-legények fantasztikus athéni fordítása következik.

Athén. Olimpia. Vízilabdadöntő. Mi más lehetne a párosítás, mint egy jóféle, vérre menő magyar–szerb (és akkor még montenegrói)?

A csoportkörben is találkozott a két válogatott, akkor, a nyitónapon emberfelettit védekezve 6–4-re győztek Benedekék. Csakhogy ez döntő, az ellenfél pedig bivalyerős – fizikailag és tudásban egyaránt. Hiába masírozott be a döntőbe Magyarország hat győzelemmel, teljesen leblokkolt a döntő elején Kemény Dénes aranycsapata, 0–3-mal, rémálomszerűen indult a finálé. Ám innen szépen felálltunk, 5–5-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, amikor újabb szerb erődemonstráció következett – 5–7-et mutatott az eredményjelző az utolsó negyed előtt. Mi 6–7-nél, 4:25-tel a vége előtt kapcsolódunk be az elképesztő izgalmakba.

Egy ilyen fantasztikus győzelem önmagában is felemelő, ám még inkább élvezhető egy kiváló kommentátor közvetítésével. Hajdú B. István jó pár mondata beégett az agyunkba, nehéz is felejteni azt a momentumot, amikor Kiss Gergő góljával átvettük a vezetést: "Atyaúristen, vezetünk! ...Nem kellett volna ekkora gól, a végén még kifizettetik a háló árát a görögök velünk... majd összedobjuk persze." No meg a végén a "Megvaan, megvaan az újabb olimpiai bajnoki cím!"

Zárszónak meg tökéletes a mérkőzésen hősének, a négygólos Kissnek a meccs utáni nyilatkozata, melyben röviden visszaadta, mit is érzett, éreztek akkor a fiúk: "Magyar vagyok, apa vagyok, férj vagyok, férfi vagyok, boldog vagyok!"

Olimpiai döntő, 2004 Athén – Jegyzőkönyv

  • Magyarország–Szerbia és Montenegró 8–7 (2–3, 3–2, 0–2, 3–0)
  • Olimpiai Centrum, Akvatika, 10 ezer néző. Vezette: Petronilli (olasz), Balfanbajev (kazah)
  • Magyarország: Szécsi – Benedek 1, Kiss Gergely 4, Molnár, Steinmetz B., Kásás 2, Biros. Csere: Steinmetz Á., Madaras, Varga Tamás 1, Fodor, Vári
  • Szerbia és Montenegró: Sefik – Csirics 1, Ikodinovics 1, Jelenics 1, Vujaszinovics, Szapics 2, Szavics. Csere: Jokics, Udovicsics 1, Trbojevic, Gojkovics 1, Nikics
  • Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 10/3. Négyméteres: 2/2, ill. –

(Fotó: vlv.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.